Hlavní obsah

Wales - Sev. Irsko 1:0Bale se tentokrát mezi střelce nezapsal, svůj Wales ale do čtvrtfinále posunul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
75. McAuley (vlastní) 1 : 0
Záznam online reportáže

Paříž
Aktualizováno

Fotbalisté Walesu postoupili do čtvrtfinále mistrovství Evropy, když v osmifinále zdolali Severní Irsko 1:0. Na turnaji se vůbec poprvé nezapsal do střelecké listiny Velšan Gareth Bale, ale po jeho akci si vlastní gól vstřelil severoirský obránce Gareth McAuley. Velšané se ve čtvrtfinále střetnou s vítězem zápasu Maďarsko - Belgie. Wales byl mezi osmi nejlepšími mužstvy velkého turnaje naposledy na mistrovství světa v roce 1958.

Foto: Darren Staples, Reuters

Velšan Gareth Bale se raduje z postupu do čtvrtfinále evropského šampionátu.

Článek
Fotogalerie

Zápas dvou ostrovních týmů, které dosud nikdy v play off na Euru nebyly, se dlouho nesl ve znamení pevných obran. Aktivnější byli překvapivě Severní Irové. Dallasovu střelu ale chytil brankář Hennessey, který vyškrábl i pokus Warda z dálky.

Velšané sice dali v první půli gól, ale Ramsey při něm stál v ofsajdu, takže sudí nemohli jeho trefu uznat. Více začali Velšané zlobit až ve druhé půli. Nejprve hlavičkoval Vokes těsně vedle, vzápětí se k přímému kopu postavil Bale a stejně jako při svých předchozích dvou trefách na turnaji mířil velmi dobře, ale brankář McGovern stejně bravurně zasáhl. Šlo o jedinou přímou střelu Walesu na branku.

Přesto nakonec přeci jen skončil míč v severoirské brance. Rozhodnutí přinesla 75. minuta. Bale z levé strany poslal do malého vápna přízemní centr a McAuley musel hrát míč před dobíhajícím Robsonem-Kanuem. Balon ale zasáhl tak nešťastně, že si ho srazil do vlastní branky.

Wales už těsnou výhru udržel, přestože se při smolné srážce zranili hned dva jeho hráči. Zejména kapitán Ashley Williams měl výrazný problém s rukou, dokonce bylo připravené střídání, ale Williams ho důrazně odmítl a pomohl ubránit postupové vítězství.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále:
Wales - Severní Irsko 1:0 (0:0)
Branka: 75. vlastní McAuley. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child - Oliver, Pawson (všichni Angl.). ŽK: Taylor, Ramsey - Dallas, Davis. Diváci: 44.342.
Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Ledley (63. J. Williams), Ramsey, Taylor - Bale, Vokes (55. Robson-Kanu). Trenér: Coleman.
Severní Irsko: McGovern - Hughes, McAuley (84. Magennis), Cathcart, J. Evans - Ward (69. Washington), C. Evans, Davis, Norwood (79. McGinn), Dallas - Lafferty. Trenér: O'Neill.

Reklama

Související témata: