Hlavní obsah

Maďarsko - Belgie 0:4Belgičané s přehledem postoupili do čtvrtfinále ME

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Alderweireld 0 : 1
78. Batshuayi 0 : 2
80. Hazard 0 : 3
91. Carrasco 0 : 4
Záznam online reportáže

Toulouse
Aktualizováno

Fotbalisté Belgie se v osmifinále evropského šampionátu dostali díky brance Alderweilda do vedení záhy, ve druhé půli ale museli přečkat několik šancí Maďarska, než svůj náskok navýšili. Postarali se o to střídající Batshuyayi, Carrasco a kapitán Hazard. Belgičané nakonec vyhráli 4:0 a ve čtvrtfinále se utkají s Walesem. O zápas přijde kvůli dvěma žlutým kartám stoper Thomas Vermaelen.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Belgičan Eden Hazard se raduje z gólu proti Maďarsku.

Článek
Fotogalerie

"Vždy existují věci, které je třeba zlepšit. Stále potřebujeme příliš šancí na skórování. Řekl jsem hráčům, že by měli zůstat v klidu. Nicméně Maďarsku jsme umožnili vypracovat si příliš mnoho příležitostí," uvedl po vysoké výhře belgický trenér Marc Wilmots.

Wilmots příliš nezasahoval do vítězné sestavy z posledního zápasu skupiny E se Švédskem (1:0). Pouze na pravé straně zálohy Ferreiru-Carrasca nahradil Mertens, který poprvé na ME dostal šanci od začátku utkání.

Na druhé straně kouč Maďarů Bernd Storck udělal oproti přestřelce s Portugalskem (3:3) dvě změny: Kádár nastoupil v obraně místo Korhuta a v záloze dostal přednost Nagy před Elekem. Původně měl nastoupit také Kleinheisler, na předzápasové rozcvičce se ale zranil.

Alderweireld se prosadil hlavou

První větší šanci vypracoval De Bruyne, když nacentroval do vápna na Lukakua, jehož pokus vyrazil gólman Király. V desáté minutě už se "Rudí ďáblové" radovali. De Bruyne z přímého kopu našel neobsazeného stopera Alderweirelda, který přesnou hlavičkou otevřel skóre. Pro obránce Tottenhamu šlo o druhý reprezentační gól a první v soutěžním zápase.

Aktivní De Bruyne, jenž se v posledních 12 duelech za národní tým přímo podílel na stejném počtu branek (pět dal a na sedm přihrál), mohl zvýšit už v 15. minutě, Király byl ale pozorný. Po půlhodině hry zakončoval ryšavý záložník Manchesteru City hlavou taktéž bez úspěchu.

Poslední desetiminutovka prvního poločasu se odehrávala v rytmu nahoru-dolů. V 35. minutě se zaskvěl Király, když vyrazil De Bruyneho přímý kop na břevno. Na druhé straně vystrašili Courtoise nadějnými střelami Lovrencsics a Dzsudzsák, vzápětí Király udržel naděje Maďarů při Mertensově střele.

Batshuayimu stačily ke gólu dvě minuty

Ve velkém stylu začal maďarský gólman v charakteristických šedivých teplácích i druhé dějství, když vytáhl na roh Hazardovu ránu. Následně se k několika šancím dostali Maďaři, aktivní v zakončení byl zejména útočník Szalai. V 66. minutě zneškodnil Courtois tečovanou Pintérovu střelu. Těsně vedle pálil po standardní situaci stoper Juhász.

Dvanáct minut před koncem přidal druhý gól střídající Batshuayi, který byl na hřišti necelé dvě minuty. Velkou zásluhu na zdařilé akci měl kapitán Hazard, který poslal útočníkovi Marseille povedenou přihrávku před branku. A právě Hazard vzápětí přidal definitivní pojistku přesnou střelou k tyči.

"Byl to skvělý zápas, vítězství jsme si opravdu zasloužili. Mohli jsme skórovat víckrát, ale jejich brankář měl několik výborných zákroků. Zatím jsme nic nedokázali, jsme pouze ve čtvrtfinále. Hráli jsme proti skvělému soupeři a musím pogratulovat Maďarsku, dali do toho všechno," uvedl Hazard, jehož fanoušci zvolili hráčem zápasu. "Když se cítí dobře, je nejlepší na světě," vyzdvihl svého kapitána brankář Courtois.

Maďaři opouštějí Francii se vztyčenými hlavami

V závěru mohl vstřelit čestný gól Maďarů Elek, Courtois byl však pozorný. Svěřenci trenéra Storcka navíc inkasovali v nastavení počtvrté, premiérovou reprezentační trefu si připsal střídající Ferreira-Carrasco.

"Chci týmu vzdát obrovský kompliment za to, co dokázal na tomto turnaji. Vyvíjel se zde zápas od zápasu. V prvním poločase (utkání s Belgií) jsme měli až příliš velký respekt, po přestávce jsme se zkoušeli všechno, byla to hra na ostří nože. S trochou štěstí bychom vyrovnali," konstatoval trenér Maďarska Storck.

"Gratuluji Belgii, zasloužila si vítězství. S výkonem svého týmu jsem přesto velmi spokojený. Hráči mohou Euro opustit se vztyčenými hlavami," dodal.

"Odevzdali jsme všechno, klobouk dolů před celým týmem. Byl to pro nás velmi pozitivní turnaj, jsme rádi, že jsme tak dobře zvládli skupinovou fázi. Samozřejmě je škoda, že nejdeme dál, ale můžeme být hrdí, že jsme vyhráli skupinu," řekl brankář Király, který Maďarsko zachránil od většího debaklu deseti zákroky.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Toulouse):
Maďarsko - Belgie 0:4 (0:1)
Branky: 10. Alderweireld, 78. Batshuayi, 80. Hazard, 90.+1 Carrasco. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič - Grujič, Djokič (všichni Srb.). ŽK: Kádár, Lang, Elek, Szalai - Vermaelen, Batshuayi, Fellaini. Diváci: 28.921.
Maďarsko: Király - Lang, Guzmics, Juhász (79. Böde), Kádár - Nagy, Gera (46. Elek) - Lovrencsics, Pintér (75. Nikolics), Dzsudzsák - Szalai. Trenér: Storck.
Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan, Witsel - De Bruyne - Mertens (70. Carrasco), R. Lukaku (76. Batshuayi), Hazard (81. Fellaini). Trenér: Wilmots.

Reklama

Související témata: