Hlavní obsah

Jsme zaslepení a trapní! Mazánci se sluchátky na uších dostávají v Anglii naloženo

Londýn

Je to pořád dokola. Na většinu velkých turnajů přijíždějí v roli jednoho z favoritů, na šampionátech však kolabují a domů se vracejí se zklamáním a ostudou. Přesně stejný příběh napsali fotbalisté Anglie také ve Francii. Ani EURO 2016 nezvládli, v osmifinále jim senzační stop vystavil podceňovaný Island. Na mužstvo z kolébky fotbalu se teď doma valí zdrcující kritika.

Foto: Yves Herman, Reuters

Gesto zmaru kapitána Anglie Wayna Rooneyho.

Článek
Fotogalerie

Žádné zemi se nepodařilo v průběhu jednoho týdne opustit Evropu hned dvakrát. Až nyní Anglii - po vůli lidu v hlasování o tzv. brexitu i nedobrovolně na fotbalové scéně. I takové komentáře se po potupné prohře objevují.

„Nemáme lídry. Všichni hráči jsou hýčkáni. Všichni se sluchátky na uších, ze žádného z nich nemůžete dostat nic navíc. V Anglii budou nyní všichni vyprávět, že jdeme budovat tým pro MS v Kataru. A co potom? Zas něco nevyjde a budeme budovat tým pro Timbuktu," říká ironicky bývalý reprezentační útočník Chris Waddle.

Internacionálové si vůbec neberou servítky.

Totální závislost na cizincích

„Jsme zaslepení! Myslíme si, že naše Premier League je nejlepší liga na světě díky našim talentovaným hráčům, ale není to tak. Jsme totálně závislí na špičkových zahraničních hráčích a trenérech. My, Angličané, nejsme tak dobří, jak si stále myslíme," zdůrazňuje další bývalý reprezentační útočník Alan Shearer.

„Byli jsme úplně mimo hru. Vůbec jsme nebojovali, bylo to 90 minut beznaděje a taktické nešikovnosti," vyhlašuje autor 30 branek v nejcennějším dresu a výkon týmu proti Islandu označuje za nejhorší představení, jaké kdy v podání národního týmu viděl.

Někdejší skvělý obránce Rio Ferdinand se s ním shoduje. Vystoupení Angličanů podle něj bylo trapné.

Přiveďte mladého a dynamického kouče

„Před turnajem jsem byl z našeho mužstva nadšený, protože kvalifikace proběhla hladce. Nečekal jsem, že hned vyhrajeme celý šampionát, ale věřil jsem, že s mladými hráči dostane naše hra život. Nic z toho se však nestalo. Nemáme žádnou filozofii. Proti Islandu nám chyběly nápad a vynalézavost," durdí se Ferdinand.

Kritiky neutišila ani okamžitá demise kouče Roye Hodgsona.

„Už jsme měli zahraničního i zkušeného domácího trenéra. Měli bychom jít jinou cestou. Měli bychom mít mladého a dynamického kouče, který rozumí hráčům," nabádá Rio Ferdinand.

Hrdý Albion zaznamenal největší potupu od MS 1950. Angličané tehdy v základní skupině podlehli týmu USA (0:1) a tento výsledek je dodnes považován za jeden z nejvíce šokujících výsledků fotbalové historie.

Shearer se nabízí jako trenér

Právě Shearer se nabízí jako nový trenér. Anglická fotbalová asociace (FA) ho přitom odmítla již v roce 2012 před jmenováním Hodgsona.

"Dobře, najali jste zkušené chlapce a dali jim pohádkový plat. Já bych si ale nevedl hůře než oni," vede si svou někdejší kanonýr, který jako trenér vedl jen v osmi zápasech Newcastle v roce 2009.

Favoritem britských sázkových kanceláří na pozici nového kouče Tří lvů je současný trenér anglické jedenadvacítky Gareth Southgate. Shearer by mu šel dělat i asistenta. "Znovu bych nabídl své služby. I kdyby místo kouče dostal Gareth Southgate, mohl bych mu pomoci svými zkušenostmi z šampionátů."

Reklama

Související témata: