Hlavní obsah

Odejdi, vyzývají ve Španělsku kouče Del Bosqueho

Madrid

Španělská média se shodují, že kouč Vicente del Bosque musí u fotbalové reprezentace skončit. „Čtyři roky byly úspěšné, čtyři špatné,“ napsal deník AS a připomněl, že Del Bosque dovedl Španěly k titulu mistrů světa 2010 a ke zlatu na ME 2012, ale propadl před dvěma roky na MS v Brazílii a nyní blamáž zopakoval ve Francii.

Foto: Yves Herman, Reuters

Bude u španělské fotbalové reprezentace pokračovat Vicente del Bosque?

Článek

„Nebudu jednat v emocích a pod tlakem. Zatím nejsem rozhodnutý, zda zůstanu, nebo odejdu. Především si o tom promluvím s prezidentem asociace," vzkázal Del Bosque. Šéf španělského fotbalu Ángel María Villar Llona ho právě po výbuchu v Brazílii podržel.

„Bylo by ode mě zbabělé hned utéct. Mužstvo má potenciál, aby se znovu vrátilo na vrchol," dodal kouč, jemuž ale média tuto větu vyčítají. „Říkal to už po brazilském fiasku a kde nic tu nic," napsal list Marca s tím, že výkony ve Francii měly daleko k tomu, co hrají ti nejlepší.

Kdo ukončí kariéru?

„Porazit Čechy a Turky byla povinnost. S Chorvaty jsme prohráli, ale ti už jsou také doma. Nehráli jsme ve skupině smrti, byl to pouhý strašák a bublina pro alibi," dodal v komentáři.

Média spekulují, kdo z hráčů ukončí reprezentační kariéru. Mluví se o Casillasovi, který neodchytal ani minutu, Ramosovi, Iniestovi...

„Ke změnám v mužstvu musí dojít. Španělsko má dobré fotbalisty, ale ve Francii nefungovali v kritické chvíli jako dobrý tým," konstatoval kapitán Sergio Ramos. „Tohle mužstvo nedosahuje úrovně týmů z let 2010 a 2012. Přišli noví hráči, ale ty, kteří skončili, nedokázali nahradit, natož tým ještě zvednout," pustil se do spoluhráčů Gerard Piqué. „Něco se musí změnit, ale citlivě. Není důvod hledat chyby jen v trenérovi," dodal.

Znovu ukážeme sílu

List AS napsal, že stoper Barcelony by měl být novým lídrem týmu, pokud by skončili Ramos a Iniesta, a přinesl fotografii, na níž se vřelým objetím loučí se svým kolegou ze stoperské dvojice, ale jinak velkým rivalem Ramosem. „Na šampionátu se usmířili a nyní by mohli společně táhnout reprezentaci směrem ke světovému šampionátu v Rusku," dodal El País.

K budoucnosti se nikdo z hráčů zatím nevyjádřil. „Všichni mlčí, zřejmě čekají i na rozhodnutí kouče," shodla se média. Kritické titulky zahraničních listů a serverů, že „Červená bestie (přezdívka španělské reprezentace) je po smrti a její éra skončila", však odmítají.

„Ve finále evropských pohárů jsme měli tři týmy a obě trofeje vyhráli. Kde jsou Premier League, Serie A a Bundesliga... Španělský fotbal znovu ukáže sílu i na poli národních týmů," tvrdí Marca.

Povede Španěly v kvalifikaci MS 2018 trenér Vicente del Bosque?
Ano
18,5 %
Ne
81,5 %
Celkem hlasovalo 4436 čtenářů.

Reklama

Související témata: