Hlavní obsah

Ronaldo na vedlejší koleji! Mladík má kuráž, nikdo se nediví, že za něj Bayern dal miliardu

Marseille

Přehlédnout jej nešlo. Hýřil sebevědomím. A byl u rozhodujících momentů. Osmnáctiletý záložník Renato Sanches poprvé nastoupil v základní sestavě portugalského A-týmu, Polákům dal svoji premiérovou branku v národním týmu, zařídil remízu 1:1 v normální hrací době a k tomu proměnil penaltu v rozstřelu. Podruhé za sebou byl vyhlášen hráčem utkání a může se těšit na semifinále fotbalového ME.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Gesto radosti Portugalce Renata Sanchese po trefě v rozstřelu s Poláky ve čtvrtfinále ME.

Článek
Fotogalerie

„Teď je jasné, proč Bayern zaplatil takové peníze," rozplývá se web listu Bild na výkonem mladého Portugalce, za kterého mnichovský gigant před ME vyplatil Benfice 35 miliónů eur (zhruba miliarda korun). I Cristiano Ronaldo se ocitl na vedlejší koleji, když došlo na hodnocení zápasu, který přinesl Portugalcům trošku paradoxní úspěch.

Rychle odpověděl na trefu Lewandowského

Jako první v historii ME došli do semifinále, aniž by v základní hrací době vyhráli zápas. Pětkrát remizovali! "Lidé nás kritizují, ale nás to nezajímá, protože jsme v semifinále. Za to, jak jsme tvrdě pracovali, si tohle štěstí zasloužíme," řekl Sanches po boji s Poláky. Ti pro změnu za 90 minut ani jednou nebyli poraženi. Druhý rozstřel - po tom úspěšném se Švýcary - jim ale nevyšel.

„Velmi brzy jsme inkasovali, ale věřili jsme, že to zvrátíme. Snažili jsme se předvést, co bylo v našich silách a myslím, že jsme si zasloužili postoupit," hodnotil Sanches.

Mezi střelce se rodák z Lisabonu a produkt věhlasné akademie Benfiky zapsal ve 33. minutě. Odpověděl na bleskovou vedoucí branku Roberta Lewandowského z druhé minuty, když po narážce s Nanim z pozice těsně za vápnem s přispěním soupeřovy teče poslal míč přesně k tyči. "Byl to nádherný moment pro tým i pro mě, že jsem dokázal skórovat," řekl Sanches.

V 18 letech a 317 dnech se stal třetím nejmladším autorem gólu v historii evropských šampionátů a vůbec nejmladším ve vyřazovacích bojích. Nasměroval tým do prodloužení. „Byla to ta nejlepší chvíle pro můj první gól," uvedl.

Nekompromisně do horního rohu

Vydařený večer korunoval v rozstřelu, kdy svůj pokus nekompromisně proměnil ranou do horního rohu.

„Trenér se ptal, kdo chce jít kopat. Cristiano byl první a já jsem řekl, že bych šel druhý. Byl jsem si jistý, tak jsem šel. Přemýšlel jsem jen o tom, že dám gól. Byl jsem klidný, udělal jsem to, co dělám vždycky, vybral si stranu a poslal to tam," konstatoval Sanches, potomek matky z Kapverd a otce z dalšího afrického ostrovního státu Svatý Tomáš a Princův ostrov.

Stejně jako po osmifinále s Chorvaty, v němž přišel na hřiště v 50. minutě, byl vyhlášen mužem utkání uefa.com. „Individuální ocenění jsou důležitá, ale tým je na prvním místě," mínil Sanches. Udivuje fyzickou silou, kreativitou, univerzálností... I kvůli účesu je přirovnáván k nizozemskému dravci Edgaru Davidsovi. Anebo švédskému extravagantnímu plochodrážníkovi Antonio Lindbäckovi.

Podle portugalského trenéra Fernanda Santose čerstvá posila Bayernu ale ještě zdaleka neukázala vše, na co má. „Nemyslím si, že Renato, kterého jste viděli dnes, je Renato, kterého uvidíme v budoucnu. Roste, musí vzít všechny své kvality a přenést je na hřiště. To je moje práce, abych mu v tom pomohl. Připomíná mi skvělého portugalského hráče (Mária) Colunu," přirovnal Santos mladíka k již zesnulému záložníkovi z 50. a 60. let minulého století, kdy s Eusébiem dosáhl na bronz z MS v Anglii.

Reklama

Související témata: