Hlavní obsah

Německo - Itálie 1:1, na penalty 6:5Hector odčinil Boatengův úlet a Německo spasil v deváté sérii penaltového rozstřelu!

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Özil 1 : 0
78. Bonucci (penalta) 1 : 1
- Hector (penalta) 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Jérome Boateng dal sice nepochopitelným zkratem Italům šanci a také naději na semifinále, nakonec si ale po čtvrtfinálové partii úlevně oddechl. Němečtí fotbalisté přece jen postoupili do semifinále ME, i když až po penaltovém rozstřelu. Za úlet svého stopera, který si třináct minut před koncem zahrál v šestnáctce na volejbalistu v momentě, kdy jeho tým vedl a měl utkání plně pod kontrolou, tak potrestáni nebyli a konečně zlomili prokletí, jež je od roku 1962 v soubojích se squadrou azzurrou na velkých turnajích provázelo. V předchozích osmi zápasech s ní totiž vždy vypadli. Až v Bordeaux přišla pomsta v deváté sérii penaltového rozstřelu díky Hectorovi, takže si o postup do finále zahrají ve čtvrtek v Marseille s vítězem nedělního duelu Francie - Island.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Rozhodnuto! Němečtí fotbalisté se radují z postupu do semifinále ME.

Článek
Fotogalerie

Mohla to být oslava rekordního startu jako hrom. Jenže to by si Schweinsteiger nesměl pomáhat v souboji s De Scigliem rukama. Mermomocí se chtěl prodrat k centru Hummelse, takže italského obránce prostě povalil a hlavou překonal Buffona. Jasně, že gól neplatil, protože maďarský sudí faul viděl a Schweinsteigerovi radost i oslavu rekordu překazil.

Jednatřicetiletý záložník se sice trenérovi Löwovi do základní sestavy nevešel, ale když si brzy po začátku namohl Khedira tříslo, ukázal právě na něho.

Zůstalo jen u rekordu

Schweinsteiger tak vyrukoval k 37. utkání v závěrečném turnaji, čímž se vyrovnal dosavadnímu rekordmanovi Miroslavu Klosemu. A po další čtvrthodině mohl být možná ještě slavnější než on. Tedy kdyby nefauloval a dostal Německo ve čtvrtfinálové bitvě gigantů do vedení.

A právě proto, že v Bordeaux o souboj gigantů a největších favoritů celého šampionátu šlo, v úvodní půlhodině se víc taktizovalo a ukrutně hledělo na to, jak se nedopustit chyby, než aby se hrálo. Oboustranně, i když squadra alespoň jednu přímou střelu na Neuera vyslala.

Úřadující mistři světa sice pár rychlých kontrů předvedli, ale Buffona vlastně neohrozili. Gómezovi se nepovedlo přihrávku od Hummelse pořádně zpracoval, takže balón veterána mezi tyčemi squadry jen polechtal, tečovaný centr Hectora krotil sice nadvakrát, ale poradil si s ním, závar tři minuty před přestávkou také vyřešil.

To Neuer se vzápětí jen díval, jak Giaccheriniho střílená přihrávka proletěla kolem jeho brány až k Sturarovi, jehož tečovaná rána svištěla vedle.

Özil vše odčinil, Boateng pokazil

Až do druhé půle vyrukovaly oba celky s tím, že by si rády ušetřily prodloužení či snad penaltovou loterii.

Němci to svedli. Müllerova rána sice Buffonovu ránu míjela, ale Florenzi ji pro jistotu přece jen srazil na roh, za deset minut však přece jen vedli. Gómezovu přihrávku prodloužil Hector na Özila, který se do té doby do ofenzívy prakticky nazapojoval. Nenahrával, nepřipravoval šance spoluhráčům, sám také nestřílel, ale v 65. minutě vše odčinil.

Dostal svůj tým do vedení a Němci začali řádit jako utržení ze řetězu. Zrychlili pohyb i hru, zpřesnili kombinaci, zvýšili důraz, vymýšleli a Italy rázem přehrávali. A kdyby na Gómezovu patičku reflexivně nezareagoval Buffon, mohlo být o semifinalistovi rozhodnuto.

Jenže nebylo... Pellé sice příležitost promarnil, ale Boateng přispěchal tradičním excesem Italům na pomoc. V šestnáctce šel do souboje s Chiellinim s rukama nad hlavou, Florenziho centr ho trefil a Bonucci z penalty skóre srovnal.

Na prodloužení tudíž došlo...

Trenérův polibek Buffonovi nepomohl

V něm se sice aktivnější Němci hnali za gólem, neboť nechtěli dopustit penaltový rozstřel, ale když střídající Draxler přestřelil zadovkou bránu a z několika závarů před Buffonem rovněž nic nebylo, penalty se kopaly.

Začal ho italský trenér Conte polibkem na hlavu Buffona, ale mezi tyče se postavil jako první Neuer.

Proti Insignemu neměl nárok, stejně jako ho neměl Buffon proti Kroosovi. Náhradník Zaza ovšem ve druhé sérii bránu přestřelil, ale Müller kopl vzápětí penaltu lajdácky a Buffon ji vyrazil. Barzagli se poté trefil s jistotou, zatímco Özil trefil tyč. Pellé ovšem dal Němcům novou naději, protože střelil vedle, takže Draxler stav srovnal. V páté sérii ovšem Bonucci ztroskotal na Neuerovi, ale Schweinsteiger odmítl stát se německým hrdinou. I on bránu přestřelil.

Giaccherini tu svou dal, Hummels rovněž, proto se pokračovalo dál. Parolo a Kimmich byli stoprocentní, De Sciglio s pomocí břevna rovněž, Boateng ovšem také. Darmian ale na Neuerovi ztroskotal, takže až Hector poslal Němce do semifinále.

Buffonovi nebyl Conteho polibek nic platný, po střele se sice vrhl, ale Hectorova rána mu proletěla pod tělem do sítě.

Autor vítězné trefy tak Boatengův exces napravil a Němci si zahrají ve čtvrtek semifinále s vítězem duelu Francie - Island.

Mistrovství Evropy ve fotbale - čtvrtfinále (Bordeaux):
Německo - Itálie 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 6:5
Branky: 65. Özil - 78. Bonucci z pen. Rozhodčí: Kassai - Ring, Tóth - Bognar, Farkas (všichni Maďarsko). ŽK: Hummels - Sturaro, De Sciglio, Parolo, Pellé, Giaccherini. Diváci: 38 764.
Německo: Neuer - Höwedes, Boateng, Hummels - Kimmich, Khedira (16. Schweinsteiger), Kroos, Hector - Müller, Özil - Gómez (72. Draxler). Trenér: Löw.
Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini (120. + 1. Zaza) - Florenzi (86. Darmian), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio - Pellé, Éder (108. Insigne). Trenér: Conte.

Reklama

Související témata:

Pavouk - EURO - vyřazovací část

  • Osmifinále

  • 25.06.16      15 : 00 Saint-Etienne
    Švýcarsko Švýcarsko Polsko Polsko
    1 : 1
    na pen. 4 : 5
  • 25.06.16      21 : 00 Lens
    Chorvatsko Chorvatsko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
    v prodloužení
  • 25.06.16      18 : 00 Park princů
    Wales Wales Severní Irsko Severní Irsko
    1 : 0
  • 26.06.16      21 : 00 Toulouse
    Maďarsko Maďarsko Belgie Belgie
    0 : 4
  • 26.06.16      18 : 00 Lille
    Německo Německo Slovensko Slovensko
    3 : 0
  • 27.06.16      18 : 00 Stade de France
    Itálie Itálie Španělsko Španělsko
    2 : 0
  • 26.06.16      15 : 00 Lyon
    Francie Francie Irsko Irsko
    2 : 1
  • 27.06.16      21 : 00 Nice
    Anglie Anglie Island Island
    1 : 2
  • Čtvrtfinále

  • 30.06.16      21 : 00 Marseille
    Polsko Polsko Portugalsko Portugalsko
    1 : 1
    na pen. 3 : 5
  • 01.07.16      21 : 00 Lille
    Wales Wales Belgie Belgie
    3 : 1
  • 02.07.16      21 : 00 Bordeaux
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 1
    na pen. 6 : 5
  • 03.07.16      21 : 00 Stade de France
    Francie Francie Island Island
    5 : 2
  • Semifinále

  • 06.07.16      21 : 00 Lyon
    Portugalsko Portugalsko Wales Wales
    2 : 0
  • 07.07.16      21 : 00 Marseille
    Německo Německo Francie Francie
    0 : 2
  • Finále

  • 10.07.16      21 : 00 Stade de France
    Portugalsko Portugalsko Francie Francie
    1 : 0
    po prodloužení