Hlavní obsah

Není hanba takhle skončit, buďte proto na svou squadru hrdí, vzkazoval kouč Conte italským tifosi

Podobně dlouhý a dramatický penaltový rozstřel, jako v sobotní noci v Bordeaux, už Italové jednou na evropském šampionátu zažili. A se stejně trudným koncem, jaký jim tentokrát připravili Němci. Nikdo ze squadry si ho nemůže samozřejmě pamatovat, protože když došlo v osmdesátém roce v Neapoli k rozstřelu o bronz, nebyl s výjimkou trenéra Conteho a veterána mezi tyčemi Buffona ještě nikdo na světě. Československá reprezentace vyhrála tehdy pod Vesuvem na penalty 9:8 a připravila Italům stejně hořký konec, jaký zažívají teď ve Francii.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Leonardo Bonucci (vpravo) oslavuje vyrovnávací branku ve čtvrtfinálové bitvě s Německem. První penaltu poroměnil, v rozstřelu ovšem selhal.

Článek
Fotogalerie

„Není hanba vypadnout s mistry světa a po penaltách k tomu. Jsem na hráče hrdý," velebil svůj tým italský kouč Antonio Conte a přiznával, že obdobné drama při penaltovém rozstřelu nezažil a nepamatuje.

Měl jsem to kopnout lépe, litoval Bonucci

Vždyť v Bordeaux rozhodla až devátá série, v níž selhal Darmian, zatímco osmadvacetiletý německý exekutor Hector svůj pokus proměnil. Selhali však i další střelci na obou stranách.

Třeba Leonardo Bonucci, který ve druhé půli proti Neuerovi uspěl a penaltu nařízenou za nesmyslnou ruku Boatenga zužitkoval ve vyrovnávací gól, ale když došlo na rozstřel, napodruhé už nárok neměl.

„Přečetl si mě, ale já ji mohl kopnout lépe. Jenže penalty jsou vždy loterií o psychice a nervech. Oni prostě udělali o jednu chybu méně," přiznával Bonucci, že gradujícímu napětí podlehl.

„Proto jsme tolik zklamaní. Vyhráli jsme skupinu, v níž jsme porazili Belgii, poradili jsme si s mistry Evropy Španěly, hráli jsme jako rovní s rovným se světovými šampiony Němci. Italští fanoušci na nás mohou být pyšní, i když jsme se do semifinále nedostali," vykládal nešťastný Bonucci do mikrofonů RAI.

Obávali se nás všichni, připomínal trenér

„Nerad hodnotím, to nechávám na jiných. Mě zajímají hráči a jejich přístup. A ten byl skvělý, protože se vydali opravdu ze všeho, co v nich je. Bylo na nich patrné, jako jsou hrdí na reprezentační dres, takže vy buďte hrdí na ně," vzkazoval italským tifosi trenér Antonio Conte, který u squadry končí, neboť přebírá londýnskou Chelsea.

Jen mimochodem, nedělal s tím žádné tajnosti a už před odjezdem na evropský šampionát oznámil, že odchází za La Manche a ani kdyby se snad stal s Itálií mistrem Evropy, na jeho rozhodnutí to nic nezmění.

Evropským šampionem se sice nestal, ale reprezentaci posunul o kus dál. „Obávali se nás všichni, s nimiž jsme tady ve Francii hráli. I mistři světa Němci. Proto v zápase proti nám změnili svůj herní systém, jenže stejně jim to nebylo nic platné, protože na hřišti nás neporazili. Až při penaltách," upozorňoval Conte, že jeho kolega na německé lavičce Joachim Löw reagoval na italské rozestavení na 3 - 5 - 2 a vyrukoval na squadru se třemi stopery.

Málem mu to úspěch přineslo, nebýt zkratu Boatenga, jenž si třináct minut před koncem zahrál na volejbalistu. Penaltový rozstřel a poslední z německých exekutorů Hector však Boatengův hřích vykoupil, takže mistři světa si semifinále s vítězem duelu Francie - Island nakonec přece jen zahrají.

Reklama