Hlavní obsah

Platini už není sám, Ronaldo se mu devátou šampionátovou trefou vyrovnal

Lyon

Jeden jediný evropský šampionát potřeboval Michel Platini k tomu, aby nastřílel devět branek. Na mistrovství Evropy doma ve Francii, kde tým galského kohouta získal především jeho zásluhou zlato, se mu to povedlo a od roku 1984 tak kraloval střelcům. Až do semifinále Eura 2016 mezi Portugalci a Velšany po dvaadvacet let sám.

Foto: Carl Recine, Reuters

Portugalec Cristiano Ronaldo se raduje z gólu proti Walesu.

Článek
Fotogalerie

Po středečním střetnutí už to neplatí, neboť Cristiano Ronaldo se mu vyrovnal. Potřeboval sice čtyři šampionáty, aby nastřílel také devět branek, ale svedl to.

Na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku dal dva góly, o čtyři roky později v Rakousku a Švýcarsku dal jeden, když překonal Petra Čecha, na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině se trefil třikrát, přičemž jednou zase do Čechovy sítě, ve Francii 2016 si na konto připsal tři zásahy. Dva proti Maďarsku ve skupině, třetí v semifinále proti Walesu, čímž srovnal krok s Platinim, přičemž finále na něho ještě čeká. A dost možná i další šampionát.

„Rekordy jsou pěkné, ale nejsem jimi posedlý, protože přicházejí jaksi přirozeně. Proto jsem jich vytvořil už spoustu jak v klubu, tak i národním mužstvu, proto budu v jejich překonávání dál pokračovat. Na tomto šampionátu je ale pro mě podstatná účast ve finále a velká trofej, kterou chci s Portugalskem vyhrát," reagoval na vyrovnání Platiniho rekordu Cristiano Ronaldo.

Historická tabulky nejlepších šampionátových střelců
9 gólů
Michel PlatiniFrancie
Cristiano RonaldoPortugalsko
7 gólů
Alan ShearerAnglie
6 gólů
Ruud van NistelrooijNizozemsko
Patrick KluivertNizozemsko
Wayne RooneyAnglie
Thierry HenryFrancie
Zlatan IbrahimovicŠvédsko
Nuno GomesPortugalsko
Vyhrají fotbalisté Portugalska mistrovství Evropy?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 13018 čtenářů.

Reklama

Související témata: