Hlavní obsah

Finále mistrovství Evropy? Bitva o svobodu! burcuje kouč Francie Deschamps

Paříž/Praha

Čas bitvy o fotbalového vládce starého kontinentu nadešel! Dnes večer bude 81 tisíc fanoušků na stadiónu v Saint-Denis a milióny diváků u televizních obrazovek svědky korunovace nového mistra Evropy. Po měsíci snažení se do finále probojovala domácí Francie a Portugalsko.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Trenér francouzských fotbalistů Didier Deschamps.

Článek

Když 10. června reprezentace pořádající země vstupovala do šampionátu bitvou s Rumunskem, za třemi body se drala hodně těžce a zajistila si je až v předposlední minutě. Postupně se však výběr trenéra Didiera Deschampse rozehrál ke skvělým výkonům. A teď hodlá naplnit sen celého národa.

„Nemůžeme vyřešit lidem jejich problémy, ale můžeme jim na chvíli pomoci zapomenout na starosti. Můžeme jim dát vášeň a nadšení," přemítá trenér francouzského týmu v narážce na listopadové teroristické útoky, při nichž zahynulo 130 lidí a Francie je od té doby ve výjimečném stavu. „Je to více než jen bitva o fotbalový titul," burcuje mužstvo Deschamps, že ve hře jsou i základní lidské hodnoty.

Francie postoupila do finále ME potřetí, předchozí dvě bitvy o zlato zvládla vítězně (1984, 2000). Deschamps má navíc zkušenosti z domácího MS 1998, kdy jako kapitán dovedl Francii k titulu. A pokud uspěje, vyrovná pořadatelská země v počtu titulů Španělsko a Německo.

Portugalci na titul čekají. První finálovou účast před dvanácti lety na domácí půdě využít nedokázali. Ve Francii byla jejich forma značně pochybná. Ze skupiny prošli z třetí příčky, teprve v semifinále dokázali rozhodnout zápas ve svůj prospěch už po devadesáti minutách.

Podle sázkových kanceláří je favoritem Francie. Pokud tým kolem Ronalda dokáže domácí výběr složit na lopatky, podtrhne šampionát plný překvapení, kde nováčci jako Island či Wales prošli až do čtvrtfinále, resp. semifinále. „Celé Portugalsko je jednotné a stojí za námi," pobízí spoluhráče Cristiano Ronaldo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články