Hlavní obsah

Zkus si nejdřív český stresový klub, radil mu Nedvěd. Kliment skočil do bundesligy rovnou

Jihlava

Povedl se mu husarský kousek. Zazářil jako kometa a během fotbalového mistrovství Evropy do 21 let zdesetinásobil svoji cenu. Jedenadvacetiletý Jan Kliment přestupuje z Jihlavy do Stuttgartu, který by podle zákulisních informací mohl za útočníka poukázat Vysočině až 40 miliónů korun. Kliment je díky hattricku proti Srbsku zatím stále nejlepším střelcem šampionátu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Jan Kliment (vpravo) a Dominique Heintz z Německa.

Článek
Fotogalerie

Nouze zrodila hvězdu. Když Watford neuvolnil exjihlavského Matěje Vydru, zvolil trenér lvíčat Jakub Dovalil neuvěřitelně šťastné náhradní řešení. Na poslední chvíli vzal na závěrečné soustředění do Rakouska jiného jihlavského borce Jana Klimenta. A jedenadvacetiletý útočník, který v české lize stihl jen 30 zápasů a v nich 3 góly, se během tří zápasů v základní skupině prodal.

„Hrál výborně, jen třetí zápas už nebyl takový, protože na něm byl až moc velký mediální tlak. To je normální, on to ještě nikdy neprožil. Odehrál skvělý turnaj a bude to pro něj odrazový můstek. Má dobrou nohu, dobrou střelu, je rychlý, když protáhne krok," charakterizuje Klimenta ambasador šampionátu Pavel Nedvěd.

Pokud jde o přestup rovnou do zahraničí, byl ředitel Juventusu Turín opatrný. „V tomhle věku po takovém kvalitním turnaji se může prodat ven. Ale možná by si měl projít stresovou Spartou, nebo Plzní, to by ho posílilo. Anebo klub střední kvality v cizině, hlavně aby hrál," radil Nedvěd.

Historický přestup pro Jihlavu

Kliment neotálel - a zamířil si to rovnou do bundesligového Stuttgartu, což je pro Jihlavu samozřejmě terno a zároveň historický přestup.

„Představuje to úžasné ocenění práce našeho klubu s talentovanými fotbalisty. Zároveň jsme dokázali, že do velkého zahraničního klubu lze přestoupit i z FC Vysočina. To, co se nám nepodařilo u Vydry, Gebre Selassieho, Kopice, Rabušice, Tecla, Masopusta, dokázal Jan Kliment. Míří do Německa za obrovskou sportovní výzvou," poukazuje na webových stránkách klubový ředitel Zdeněk Tulis.

Kliment je jihlavským odchovancem, Vysočinu zatím opustil pouze na půlroční hostování v Banské Bystrici. A teď rovnou bundesliga!

Sen, který nekončí...

„Splnil se mi sen přestoupit do špičkového zahraničního klubu, jakým Stuttgart je," jásá Kliment.

Stuttgart se zatím marně zkouší obnovit zašlou slávu, v minulé sezoně se na poslední chvíli zachránil v nejvyšší německé soutěži.

„Vybrali jsme klub, který splnil nejen finanční představy Jihlavy, ale především Honzovi nabídl vynikající podmínky pro jeho další fotbalový růst v jedné z nejlepších fotbalových lig světa," komentuje přestup hráčův agent David Nehoda z agentury Nehoda Sport.

Stuttgart zahájí nový ročník bundesligy 15. srpna domácím duelem s Kolínem nad Rýnem. Do té doby si musí kometa šampionátu vypracovat své místo v sestavě...

Reklama

Související témata: