Hlavní obsah

Místo dovolené září. Outsider ze severu touží po zlaté tečce

Měli být už dávno na dovolené. Fotbalisté Švédska byli před mistrovstvím Evropy do 21 let v Česku považováni za největšího outsidera. Jenže tým trenéra Ericsona se papírovým předpokladům vzepřel už výhrou v úvodním vystoupení na turnaji s Italy a následně došel až do finále, v němž dnes ve 20:45 hodin nastoupí v Praze proti Portugalsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

John Guidetti ze Švédska oslavuje gól z penalty proti Dánsku.

Článek

Švédsko nikdy v historii šampionát nevyhrálo, stejně jako Portugalsko. Obě země byly jednou ve finále. Švédsko v roce 1992 podlehlo Itálii, Portugalsko o dva roky později rovněž týmu z Apeninského poloostrova.

„Abychom naplnili náš sen, potřebujeme takříkajíc přímý zásah. Možná bude znít šíleně, že jsem nebyl spokojen s naším výkonem v semifinále, ale k absolutnímu triumfu potřebujeme ještě lepší hru," říkal švédský trenér Haakan Ericson, jehož výběr přitom v semifinále znectil Dánsko 4:1.

Portugalsko může být na koni, protože na šampionátu ještě neprohrálo a v boji o postup do finále zničilo 5:0 favorizované Německo. „Když jsme na mistrovství přijeli, měli jsme pochopitelně určité obavy, zda budeme schopni předvést všechno umění. Ale znal jsem kvalitu hráčů a věděl, že můžeme myslet vysoko. Došli jsme hodně daleko a nechceme turnaj končit porážkou," prohlásil Rui Jorge, trenér Portugalska.

Oba týmy na sebe narazily už v základní skupině, kdy duel skončil remízou 1:1, která vyhovovala oběma.

„Když si vezmeme, že Portugalci následně deklasovali skvělý německý tým, dodává nám výsledek vzájemného utkání hodně sebevědomí," naznačil Ericson, že Švédsko má v úmyslu šokující tažení šampionátem zakončit zlatým triumfem.

Reklama