Hlavní obsah

Zahájení fotbalového MS nakonec bude v Berlíně

Světový šampionát ve fotbale v červnu zahájí slavnostní ceremoniál, který však nebude na Olympijském stadiónu v Berlíně, ale v prostoru u Braniborské brány. Zástupci Mezinárodní fotbalová federace FIFA, kteří si zrušení plánovaného galavečera vynutili, se v úterý dohodli se starostou německé metropole, že na uspořádání náhradní slavnosti přispějí miliónem eur.

Foto: www.aip.de

Braniborská brána v Berlíně

Článek

"FIFA doufá, že tímto gestem ukáže Berlínu dobrou vůli," uvádí se v oficiálním prohlášení federace. FIFA se ovšem nehodlá na uspořádání představení aktivně podílet a nebude s ním ani nijak spojovat své jméno. Ceremoniál by se měl uskutečnit 7. června, dva dny před oficiálním začátkem šampionátu.

FIFA zakázala uspořádat show, kterou Němci připravovali čtyři roky, na ploše berlínského stadionu, protože se obávala, že pět tisíc dobrovolníků promění tamní trávník v oraniště. Umělecký ředitel programu Andre Heller se ovšem se zmařením své práce nechce smířit a hodlá alespoň část představení uspořádat 9. června v Mnichově před zahajovacím zápasem Německo - Kostarika.

"Organizační výbor připraví koncept programu ve spolupráci s Andrem Hellerem. Od 16:30 uspořádáme asi dvacetiminutový ceremoniál. Zda při tom použijeme i části z berlínského galapředstavení, zatím není jisté," řekl v úterý místopředseda organizačního výboru Wolfgang Niersbach agentuře SID. Program by tak skončil přibližně hodinu před výkopem.

Reklama

Související témata: