Hlavní obsah

Brückner: Ten zápas si nevychutnám

Český kouč Karel Brückner se sice po gólech svého týmu na lavičce zeširoka usmíval, ale po zápase posmutněl. Obával se o zdraví útočníka Jana Kollera, který na konci prvního poločasu odstoupil se svalovými problémy. "To Honzovo zranění mi šíleně kalí radost. Vím, jak bojoval o svůj život na šampionátu, jak se za tři týdny dostal do top formy. Je to neštěstí, ten zápas si nevychutnám," řekl Brückner ve studiu České televize.

Článek

Koller nicméně krátce po tiskové konferenci dorazil z nemocnice se zprávou, že sval není natržený a ještě možná v turnaji nastoupí.

Jinak hovořil v superlativech. Zápas podle něj ukázal přednosti a sílu českého fotbalu. "Je tam kreativita, obrovská disciplína, pracovitost. Chtěl bych všem hráčům poděkovat a vyseknout velkou poklonu," chválil. A pogratuloval Arsenalu Londýn k tomu, jak skvělého hráče nedávno získal v Tomáši Rosickém.

Záložník měl hlavní podíl na výsledku 3:0. Autor dvou gólů zároveň pomohl k dosud nejvyššímu rozdílu skóre na tomto šampionátu. "Jsem strašně spokojený," řekl Rosický. Připustil, že ze začátku měli Češi problémy se dostat do zápasu. "Trvalo to i mně, bylo to i tím těžkým vzduchem, který tady byl," zmínil se o dusnu, které v Gelsenkirchenu panovalo.

Nervozita ale ze svěřenců Karla Brücknera brzy spadla. "Moc nám pomohl Kollerův gól. Pak už jsme dominovali," uvedl Rosický. Na trefu hlavou svého dlouholetého spoluhráče z Dortmundu pak navázal svými dvěma zásahy. Navíc při střele podobné svému prvnímu gólu z dálky nastřelil břevno.

Hráče trápilo velké dusno

"Trenéři nás nabádali, abychom stříleli, že to nemusí být rána, ale hlavně to dobře trefit, protože ten míč hodně letí," poznamenal. Když přišla řeč na to, že byl blízko hattricku, jen se usmál. Jako ostatní ale litoval Kollera. "Je to hořký a smutný," povzdychl si.

Gólmanu Petru Čechovi bylo v zápase úzko jedinkrát, když za stavu 1:0 Reyna napálil míč do tyče jeho branky. "Ale byl jsem si jistý, že to gól nebude. Byl jsem míči strašně moc blízko, i když jsem měl štěstí, že se odrazil od tyče do místa, kam přibíhali spoluhráči," uvedl.

Podle něj úspěšný vstup do zápasu pomohl i k tomu, aby v závěru mohli jeho spoluhráči šetřit síly. "Ty problémy s vedrem byly už při rozcvičení. Bylo dusno a navíc vyprodáno, takže hodně vzduchu vydýchali lidi. Klobouk dolů před klukama, že to zvládli. Ukázalo se, že jsme připraveni dobře," prohlásil.

Poklonu vysekl i Pelé

Obránce Zdeněk Grygera nacentroval Kollerovi na první gól a měl radost z toho, že tým zvládl taktiku. "Tím, že jsme vedli, jsme mohli zalézt. Chtěli jsme hrát zezadu na brejky, a to se nám vyplatilo. Američané nevěděli, co mají hrát," řekl. Reprezentanti si nyní vychutnají výhru a pak už začnou myslet na Ghanu.

Trenér amerických fotbalistů Bruce Arena litoval především nepovedeného začátku. "Zápas měl nešťastný průběh, výkony některých hráčů mě zklamaly. Chyběla nám iniciativa, teď to bude ještě těžší," řekl kouč poražených a pochválil Rosického: "To, co předvedl, bylo prostě fantastické."

Kapitán Američanů Claudio Reyna se zlobil také hlavně kvůli nevydařenému úvodu. "V takovém utkání musíte být agresivní od první minuty. A my příliš váhali. Pro to není žádná omluva. Proti Itálii musíme začít úplně jinak," snažil se myslet už na příští zápas.

Poklonu českému týmu složil i sám fotbalový král Pelé. "Češi mají báječný tým, který je výborně sehraný," prohlásil legendární Brazilec v rozhovoru pro německou televizi ZDF. Zvlášť se mu líbil Tomáš Rosický. "Na takové góly je radost se dívat. Předvedl parádní výkon," řekl Pelé. Nejlepší hráč zápasu však vynikl nejen ve střelbě. Televizní komentátoři spočítali, že z 39 přihrávek našlo 35 spoluhráče, což je ojedinělá bilance.

Reklama

Související témata: