Hlavní obsah

Jankulovski: Italové mají také respekt

WESTERBURG

Pikantní příchuť bude mít čtvrteční utkání s Itálií pro obránce české reprezentace Marka Jankulovského. Ten už šest let působí právě na Apeninském poloostrově, navíc poslední ročník strávil ve věhlasném AC Milán povětšinou mezi náhradníky. "Zápas jako odplatu neberu, ale Italové z nás také mají respekt," řekl Jankulovski v úterý novinářům.

Článek

Ve čtvrtek vyběhne Jankulovski proti pětici svých spoluhráčů z AC Milán. "Těžký zápas, všichni víme o co jde. Je to nejkvalitnější soupeř ve skupině. Navíc tam mám spoustu spoluhráčů. Bude to pro mě trošku specifický zápas," přiznává levý obránce národního celku. "Já i spoluhráči věříme v postup," dodal.

Se spoluhráči z AC Milán si ale před zápasem netelefonoval, mluvili spolu před odjezdem do Německa. "Popřáli jsme si štěstí s tím, že nejlepší by bylo, kdybychom postoupili oba dva. Stát se může všechno," vzpomněl dramatickou situaci, ve které mohou postoupit všechny čtyři celky skupiny E. "Akorát po zápase jsem posílal esemesku Gilardinovi, ve které jsem mu gratuloval ke gólu," dodal obránce AC Milán.

Pirlo je ústřední postavou

Italský útočník AC je pro soupeře velkým nebezpečím, stejně jako režisér hry Andrea Pirlo. "Podle mě je Pirlo jedna z ústředních postav Itálie. Veškeré akce jdou přes něho, zahrává všechny standardky. Je to fotbalista se vším všudy, ústřední osoba týmu," varoval před špílmachrem soupeře Jankulovski. "A i útočná dvojice Gilardino - Toni je skvělá. V italské lize dali oba dohromady skoro padesát gólů, to samo už značí kvalitu. Na hrotu jsou strašně nebezpeční, dokáží podržet balón. Největší strach mám asi z nich," doplnil výčet možných hrozeb odchovanec Ostravy.

Jankulovského trápil v uplynulých dnech zraněný kotník. "Už je to lepší. Měl jsem trošku problém poté, co mě ve vápně převálcoval Čechíno. Dva dny jsem ale rehabilitoval a je to už v pohodě," popsal svůj zdravotní stav Jankulovski.

V Itálii působí už dlouho a na tamní prostředí si dobře zvykl. "Když už tam je člověk šest let a žije tam deset měsíců v roce, přijde mu to jako druhý domov," připustil devětadvacetiletý bek. V Itálii začínal v Neapoli, přes Udine se dostal do slavného AC Milán. "Každá část mi dala hodně. Na jihu v Neapoli byl blázinec do fotbalu, v Udine naopak pohoda klid. Ale zase pro mě fotbalově asi největší sláva. AC Milán byl pro mě obrovský skok, zažil jsem zatím nejtěžší skok. Ze všech míst jsem si něco vzal," upozornil Jankulovski.

Sezóna byla poučná

Poslední ročník ale nepatřil k nejvydařenějším po těžkém zranění se těžko dostával do základní jedenáctky italského giganta. Přesto ročník nehodnotí jako nevydařený. "Určitě nebudu mít nějakou speciální motivaci. Sezóna nebyla špatná, byla poučná. Byl jsem zvyklý vždycky hrát, být ústřední postavou. Teď jsem přišel do velkého klubu, kde jsem se učil. Musel jsem si zvyknout, že člověk kolikrát nehraje. Do zápasu dám jako spoluhráči všechno a doufám, že vybojujeme postup," věří obránce.

Jednoduchou situaci nemají ani Italové. Ti sice vedou skupinu a mají nejlepší výchozí pozici, po prohře s Českem by ale museli spoléhat na výsledek druhého utkání mezi USA a Ghanou. "Italové působí navenek sebevědomě, ale určitě počítali, že porazí Amíky. Nakonec jenom remizovali, i když dlouho hráli o muže navíc. Vědí, že máme kvalitní mančaft a může se jim stát, že nepostoupí. Takže nervozita bude i na jejich straně, připouští možný respekt ze strany soupeře Jankulovski.

Reklama