Hlavní obsah

Beckham složil po vyřazení Anglie funkci kapitána

Anglický fotbalista David Beckham se den po vyřazení svého týmu ve čtvrtfinále mistrovství světa vzdal kapitánské pásky. Slavný záložník Realu Madrid své rozhodnutí oznámil na nedělní tiskové konferenci, na níž jen stěží zadržoval slzy. "Mám pocit, že je čas odložit pásku, jelikož vstupujeme do nové éry pod vedením (nového trenéra) Steva McClarena," řekl Beckham.

Článek

Rezignace na kapitánskou funkci, kterou zastával šest let, prý ale rozhodně neznamená, že by chtěl skončit v národním týmu. Za reprezentaci chce Beckham hrát i nadále.

"Peter Taylor mi dal 15. listopadu 2000 tu největší poctu mé kariéry, když ze mne udělal kapitána Anglie, a splnil mi tak můj dětský sen," četl Beckham rozechvělým hlasem připravené prohlášení. O rezignaci se prý rozhodl po poradě s blízkými už před časem. "Doufal jsem, že to oznámím po skončení úspěšného šampionátu. To se mi ale nesplnilo," řekl.

Trenéra Svena-Görana Erikssona Beckham dnes svým rozhodnutím překvapil, na tiskové konferenci mu ale nezapomněl poděkovat. "Vždycky odváděl dobrou práci. Byl na to velice pyšný. Byl jsem trochu zklamaný, když mi to těsně před tímto vystoupením řekl. Musíme to ale respektovat," dodal s tím, že nový kouč McClaren bude mít na výběr množství vhodných nástupců.

Fotbalisté Anglie v sobotu podlehli Portugalsku v penaltovém rozstřelu 1:3. V normální hrací době ani v prodloužení gól nepadl. Jednatřicetiletý Beckham musel v 52. minutě vystřídat kvůli zranění nohy a své spoluhráče pak sledoval z lavičky se slzami v očích. K penaltám už nastoupit nemohl stejně jako Wayne Rooney, který byl po hodině hry vyloučen.

V národním týmu zatím Beckham odehrál 94 zápasů a jak sám tvrdí, rád by překonal hranici 100 utkání. Poprvé se v reprezentaci představil před deseti lety pod Glennem Hoddlem, který ho nominoval na zápas proti Moldavsku.

Reklama