Hlavní obsah

A je to tu zase! Zas*ná opice ... Wales řeší před příjezdem Čechů rasismus

Cardiff/Praha

Fotbal na Britských ostrovech řeší v krátké době další skandál, jehož hlavním tématem je rasismus. Po obvinění vůči českému obránci Ondřeji Kúdelovi ze strany Glasgow Rangers a vyšetřování rasistických urážek na profilech sociálních sítí dalšího hráče Rangers Kemara Roofea je momentálně v popředí zájmu případ dvou reprezentantů Walesu Rabbiho Matonda a Bena Cabanga.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Velšský fotbalista Rabbi Matondo (vlevo) a Hector Herrera z Mexika.

Článek

Wales si na sobotu pozval k přípravnému duelu před úterní bitvou s českou reprezentací tým Mexika, který porazil 1:0. Vedle vítězství se ale po utkání hodně řeší rasistické urážky obou zmíněných fotbalistů na sociální síti Instagram. Cabanga s Matondem na ní někdo nazýval zasr*nými opicemi a dalšími urážlivými výrazy.

„Je rok 2021 a pořád se to děje," povzdechl si Cabango. Napadené duo nenávistné příspěvky, jimiž bylo častováno, zveřejnilo. Situací už se zabývá policie i velšský svaz (FAW).

„FAW spolupracuje na případu s policií Jižního Walesu, aby toto odporné jednání bylo náležitě vyšetřeno. FAW se také přidává k ostatním národním svazům a klubům, které naléhají na majitele sociálních médií, aby přistoupili k urgentní akci proti takovému zavrženíhodnému chování," stojí v prohlášení velšského svazu.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Mexičan Hirving Lozano se snaží prosadit přes Bena Cabanga z Walesu.

Facebook, pod nějž od roku 2012 patří i síť Instagram, už se v důsledku toho případu nechal slyšet, že odstranil účty, z nichž rasistické útoky přišly.

Matondo ale krokům těchto korporací moc nevěří. „Pořád to pokračuje. Uplynul další týden a Instagram neudělal proti rasistickým útokům vůbec nic. Ale můj účet by byl ihned odstraněn, pokud bych si tam dal klip z nějakého mého zápasu," posteskl si fotbalista Stoke.

Útok na velšské reprezentanty přišel krátce poté, co legendární fotbalista Thierry Henry oznámil, že opouští svět sociálních sítí.

„Odstraním své profily ze sociálních sítí, dokud odpovědní lidé nebudou schopni regulovat své platformy s podobnou razancí, jako když dojde na porušení copyrightu. Rostoucí míra rasismu a zastrašování vůči lidem je příliš toxická na to, aby se dala ignorovat," vysvětlila někdejší hvězda Arsenalu a reprezentace Francie.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články