Hlavní obsah

Belgie - Česko 3:0Oslavenec Lukaku rozséval zkázu a odstřelil české naděje na přímý postup

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Lukaku 1 : 0
41. Hazard 2 : 0
65. Saelemaekers 3 : 0
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Bruselský večer s hlavním hrdinou jménem Romelu Lukaku. Obávaný kanonýr převzal před utkáním dary k jubilejnímu 100. mezistátnímu startu a začal rozsévat zkázu. Hned v první minutě zranil brankáře Vaclíka, pak mu dal gól a fotbalisté Belgie nakonec v kvalifikaci mistrovství světa 2022 v Kataru porazili českou reprezentaci 3:0. Zatímco Rudí ďáblové si pojistili první příčku ve skupině E, tým kouče Šilhavého se může s přímým postupem na šampionát už teď rozloučit.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Belgičtí fotbalisté oslavují gól proti české reprezentaci.

Článek
Fotogalerie

Tři změny proti ostravskému duelu s Běloruskem udělal v základní sestavě trenér Šilhavý. Místo Krále, Doležala a zraněného Jankta poslal na hřiště Peška, Vydru a překvapivě i debutanta Kašu. Důvodem bylo posunutí Holeše do záložní řady, kde dostal za úkol zachytávat centry na Lukakua jako v březnovém duelu v Edenu.

Proto se tak vedle Kalase postavil na stopera debutant z plzeňské Viktorie. Kaša ovšem začal velmi nešťastně. Hned při prvním doteku s míčem dal slabou malou domů, Vaclík musel jít do skluzu a obr Lukaku mu přišlápl špičku nohy. Po půlminutce tak byl český gólman ošetřován a trenér brankářů Veselý začal pro jistotu rozcvičovat Staňka...

Češi v úvodu stihli aspoň jeden nadějný okamžik. Hložek se v šestnáctce zbavil Alderweirelda, vypálil a domácí děkovali Denayerovi, že ránu srazil na roh.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Zraněný gólman české reprezentace Tomáš Vaclík, v úvodu zápasu s Belgií.

Pak si vzal slovo znovu oslavenec. Vanaken vyslal kolmou přihrávku, Kaša neměl v souboji jeden na jednoho žádnou šanci a Lukaku jako tank nezadržitelně otevřel skóre.

Proti zraněnému brankáři, neboť Vaclík dál pokračovat nemohl a pět minut po inkasovaném gólu přenechal svatyni dalšímu debutantu Staňkovi.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Belgičan Eden Hazard dává české reprezentaci druhý gól.

Courtois zápletku nepřipustil

Zatímco v březnovém vzájemném duelu čelili Češi favoritovi aktivitou, důrazem a presinkem, tentokrát mu odolávali jen s vypětím všech sil. Šancí na domácí straně přibývalo, a ještě do přestávky zahřmělo podruhé. Pochoutku servíroval opět Vanaken, poslal míč mezi Kašu s Coufalem a kapitán Hazard střelou na zadní tyč rutinérsky zakončil.

Češi mohli ožít. Pešek hned v nástupu do druhého poločasu naservíroval tutovku Vydrovi, jenže útočník sám před gólmanem nedokázal Courtoise prostřelit. Měl přitom ještě větší šanci než Lukaku před prvním gólem... Hosté pak měli štěstí, že Staněk se již podruhé vyznamenal při Lukakuově šanci.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Belgický kanonýr Romelu Lukaku během zápasu s Českou republikou.

Češi si víc dovolovali, Hložkova rána mohla být gólová - kdyby jí stopku opět nevystavil skvělý Courtois. Rudí ďáblové byli produktivnější. Hazard a Lukaku dvěma patičkami vysunuli Saelemaekerse a střídající hráč se s jistotou trefil.

Češi tak už první ve skupině nebudou, díky úspěchu v Lize národů mohou takřka jistě počítat s baráží, v níž se budou muset o Katar porvat. V závěru ještě kouč Šilhavý dopřál debut také Wiesnerovi.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství světa ve fotbale 2022:
Belgie - Česko 3:0 (2:0)
Branky: 8. Lukaku, 41. E. Hazard, 65, Saelemaekers. Rozhodčí: Oliver - Burt, Bennett - Kavanagh (video, všichni Angl.). ŽK: Vertonghen, Witsel, Lukaku - Barák. Diváci: 21 416 (omezený počet).
Belgie: Courtois - Alderweireld, Denayer, Vertonghen - Castagne, Tielemans (81. Dendoncker), Witsel, Carrasco (57. Saelemaekers) - Vanaken (81. Lukebakio), Lukaku (82. Batshuayi), E. Hazard (73. Trossard). Trenér: Martínez.
Česko: Vaclík (14. Staněk) - Coufal, Kaša, Kalas, Matějů - Holeš, Souček - Pešek (66: Zmrhal), Barák (77. Král), Hložek (77. Wiesner) - Vydra (66. Tecl). Trenér: Šilhavý.

Reklama