Hlavní obsah

Fotbalové legendy v šoku. Penalta pro Brazílii? Sudí, jeď domů, vzkazují

Sao Paulo

Platí nepsané pravidlo, že rozhodčí dávají za turnaj ve prospěch hostitelské země jeden šokující verdikt. V případě fotbalistů Brazílie si to vybrali hned v prvním zápase. Za stavu 1:1 odpískal japonský arbitr Nišimura pro Jihoameričany víc než přísný pokutový kop, z něhož Neymar vstřelil rozhodující gól. Kanárci nakonec zvítězili v zahajovacím duelu světového šampionátu nad Chorvatskem 3:1.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Fotbalisté Chorvatska Ivica Olič (vlevo), Dejan Lovren (uprostřed) a Nikica Jelavič protestují proti nařízené penaltě. Zády stojí japonský rozhodčí Jujči Nišimura.

Článek
Fotogalerie

Oslavy v Recife po prvním vítězství Brazílie na šampionátu

„Sudí, raději jeď domů," vzkázal Japonci legendární brankář Manchesteru United Peter Schmeichel. „Velice přísný trest. Říká se, že velké týmy dostávají k dobru velká rozhodnutí. Tohle byl přesně ten případ. Pro mě to nebyla penalta," napsal někdejší elitní anglický sudí Graham Pool.

Co se přesně událo? Brazilský útočník Fred si zády k brance zpracovával míč, obránce Lovren zavadil rukou o jeho rameno, domácí hráč se skácel na trávník, jakoby dostal „kosu" zezadu. „Arbitr asi podlehl Brazilmánii," podotkl ve studiu České televize Ladislav Vízek.

Kovač: Pojďme hrát basketbal

Jenže to nebylo všechno, brzy nato neuznal sudí vyrovnávací branku Chorvatů kvůli faulu Oliče na brankáře Césara. Kdyby však nepískl, nic by se nestalo. Chorvat šel evidentně do míče, nikoliv do gólmana.

„Muž zápasu z týmu Brazílie? Bude to těsné, buď Neymar nebo rozhodčí," přisadil si ironicky bývalý kanonýr Albionu Gary Lineker.

Ohromnou křivdu cítil po skončení zahajovacího duelu šampionátu chorvatský kouč Niko Kovač. "Bylo by pro nás lepší vzdát se a jet domů. Hovoříme o respektu, Chorvatsko ale žádný nedostalo. Jestli je tohle penalta, nemusíme už hrát fotbal. Pojďme hrát basketbal," řekl naštvaně. "Pokud se bude v tomto trendu pískání pokračovat, tak na mistrovství musí být tak sto penalt. Byl to cirkus," zlobil se kouč.

Odpískal sudí Nišimura pokutový kop ve prospěch Brazílie správně?
Ano, Lovren se dopustil faulu
5,5 %
Ne. Fred svůj pád přifilmoval
94,5 %
Celkem hlasovalo 50172 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články