Hlavní obsah

Hrdina Neymar: Dva góly jsou víc, než jsem čekal

Sao Paulo/Praha

Jestliže byl útočník Neymar doposud pro Brazilce polobohem, po čtvrtečním duelu s Chorvatskem jej pasují na boha. Dvaadvacetiletý útočník dvěma góly pomohl Jihoameričanům k vítězství 3:1 v úvodním duelu na MS a pořadatelská země se tak mohla položit do oslav prvních tří bodů.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Brazilec Neymar oslavuje gól proti Chorvatsku.

Článek
Fotogalerie

Oslavy v Recife po prvním vítězství Brazílie na šampionátu

„Fanoušci nyní křičí moje jméno, ale spoluhráči mi k tomu hodně pomohli," podotkl Neymar skromně po utkání s Chorvaty. Ovšem skromnost stranou, stát se ve dvaadvaceti letech lídrem týmu, který ve své premiéře na mistrovství světa zařídí obrat, je rozhodně na smeknutí.

„Dva góly jsou víc, než jsem od sebe při debutu na mistrovství světa čekal. Zásadní je ovšem, že jsme začali vítězstvím, byť to bylo se štěstím. A přiznávám, že tak náročné jsme to nečekali," řekl Neymar.

Obrat načal v 30. minutě, kdy levačkou střelou k tyči vyrovnal, po přestávce z kontroverzní penalty zajistil Brazílii vedení 2:1. Brankář Pletikosa si na míč sáhl, nakonec však balón skončil za jeho zády. „Měl jsem při penaltě velké štěstí," přiznal Neymar.

Proti Chorvatsku to byl jeho 50. start za národní mužstvo, celkem má na kontě 33 gólů a 21 asistencí. Ve 22 letech se už dostal na sedmé místo mezi nejlepšími kanonýry brazilské reprezentace v historii. Na šestého Rivalda ztrácí jedinou branku, k legendárnímu Pelému (77 gólů) má však stále daleko.

Byl vynikající, chválil Neymara trenér

„Neymar byl vynikající, to ale celý tým. Nebylo jednoduché čelit obrovskému tlaku veřejnosti, mužstvo ukázalo otočením výsledku psychickou odolnost," pochvaloval si trenér Luiz Felipe Scolari.

Zřejmě úplně nejlepším mužem na trávníku byl Oscar, který měl prsty ve všech třech gólech, Při prvním vyhrál klíčový souboj ve středu hřištěm, přiťukl ve skluzu míč Neymarovi, který vzápětí skóroval. Před penaltou ostrou přihrávkou našel „faulovaného" Freda, třetí branku vstřelil po úniku sám. „Byl to jeden z nejlepších zápasů v mé kariéře," zářil Oskar.

Také jemu děkoval obránce Marcelo, který si dal vlastní gól a mohl se stát smutným hrdinou zápasu. „Spoluhráči mě podrželi, vážím si toho. Snažil jsem se ten okamžik hodit za hlavu, abych mužstvu ještě víc neublížil. Je skvělé, že to nakonec takhle dopadlo," radoval se zadák Realu Madrid. A s ním celá Brazílie...

Reklama

Související témata: