Hlavní obsah

Löw si pochvaloval kompaktnost a disciplínu týmu. Vyšlo nám dnes skoro všechno, liboval si

Salvador

Čtyři góly do sítě spolufavorita skupiny Portugalska. Lepší vstup do světového šampionátu v Brazílii si fotbalisté Německa ani nemohli přát. Však také po utkání zářili spokojeností. Na tribuně zápas emotivně prožívala i kancléřka Angela Merkelová...

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Němečtí fotbalisté se radují z gólu proti Portugalsku.

Článek
Fotogalerie

Kapitán týmu Philipp Lahm, který nastoupil ve středové řadě s úkolem pomoci Boatengovi eliminovat Ronalda, pochválil spoluhráče za velmi taktický a zodpovědný výkon. „Jedeme do našeho sídla se třemi body a vysokým vítězstvím nad velmi silným týmem, to je skvělé. Ale jsme teprve na začátku a naše cesta k cíli, který jsme si dali, je ještě hodně dlouhá a bude velice těžká. Máme však tým, který může dojít daleko a tohle vítězství nám určitě zvedne zdravé sebevědomí. Zdůrazňuji, to zdravé. Nohama zůstáváme na zemi," říkal Lahm před televizními kamerami.

Trenér Joachim Löw zdůrazňoval velmi odpovědný přístup svých svěřenců. „My jsme šli do zápasu s taktikou uhlídat Ronalda a v ofenzivě využít kreativity našich hráčů, jako jsou Götze, Özil a Müller. Ten potvrdil, že má ohromný čich na gólové situace, byl výborný. Perfektně si dokázal najít prostor v soupeřově obraně a využil toho. V tomto těžkém utkání jsme byli až neuvěřitelně kompaktní a disciplinovaní. Portugalcům jsme téměř nenechali prostor k protiútokům. V prvním poločase jsme hráli rychle dopředu a využili svých šancí. Po změně stran jsme předváděli jinou hru, hlavně jsme drželi míč a chodili do brejků. Vyšlo nám skoro všechno a gólů jsme mohli dát i víc, ale já jsem spokojený s tímto výsledkem a hrou. Je to dobrý příslib do dalších zápasů," rozebral duel po utkání před novináři Löw.

Před šampionátem byl německými médii kritizován, že nechal doma kanonýra Gómeze a vzal jediného klasického hrotového útočníka Kloseho. Do německých novinářů si pak lehce rýpl. „Četl jsem, že nemáme kromě Kloseho koncového hráče. Tvrdil jsem, že to není v tom, kdo je útočník a kdo záložník. Nebo Müller není koncový hráč," usmíval se Löw.

Nenechali nás hrát, plakali Portugalci

Portugalci budou na tento zápas neradi vzpomínat nejen kvůli čtyřem obdrženým brankám. V zápase ztratili vyloučeného Pepeho a navíc se zranili Hugo Almeida a Coentrao.

„Zápas si rozebereme v klidu, teď jsme plni negativních emocí. Vlastně v tuto chvíli nemám moc co říct. Kromě prvních pěti minut jsme se nikdy pořádně nedostali do hry, i když jsme se snažili. Klíčovým momentem bylo vyloučení Pepeho. Bylo nás méně a navíc jsme ztratili zbytečně spoustu míčů. Němci ovládli hru a už nás nepustili do zápasu. Přišli jsme také o několik hráčů. Nebude lehké se dát dohromady na zápas s USA, ale věřím, že zbytek skupiny zvládneme a postoupíme. Výkon rozhodčího? Raději se nebudu vyjadřovat. Všichni to viděli," zlobil se portugalský kouč Paulo Bento.

Obrovskou frustraci cítili i hráči. Mluvit se jim moc nechtělo. „Je těžké hrát o deseti proti takovému týmu, jako jsou Němci. Nedali nám mnoho šancí. Nic se nám nedařilo, zatímco jim vyšlo téměř všechno. Byli i šťastnější," krčil zklamaně rameny obránce Ricardo Costa.

Postoupí fotbalisté Portugalska i přes úvodní porážku s Německem do osmifinále MS?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
Celkem hlasovalo 2226 čtenářů.

Reklama