Hlavní obsah

Pojedeme domů, rozhodčí by ale měl taky, skuhral Džeko po fatální prohře

Cuiaba

Zklamání a pocit křivdy. Reprezentace Bosny a Hercegoviny na fotbalovém MS ze skupiny nepostoupí. Rozhodla o tom porážka 0:1 s Nigérií, kdy Balkánci nedokázali využít mnoho svých gólových příležitostí, ale zároveň je poškodil i rozhodčí. Útočník Džeko byl ve svých vyjádřeních po utkání nekompromisní.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Zklamaný bosenský fotbalista Džeko po výměně dresů na konci prohraného utkání s Nigérií.

Článek
Fotogalerie

Ten zápas jsme měli vyhrát. Rozhodčí odvedl ostudný výkon. Jedeme domů a jsme z toho smutní. Sudí by se ale měl pakovat také. Změnil výsledek a změnil hru. Proto jsme prohráli," stěžoval si bosenský útočník Edin Džeko.

Jeho branku z 21. minuty zápasu, kdy dostal přihrávku za obranu, po níž neomylně zakončil, sudí neuznal kvůli domnělému ofsajdu. Džeko měl při převzetí balónu minimálně metrovou rezervu. Forvard Manchesteru City byl tak hodně rozmrzelý. Nebyla to však jediná křivda, kterou cítil.

„Snažili jsme se po jejich gólu vrátit zpět do utkání. A to jejich zásahu ještě předcházel faul na našeho kapitána. Při mém gólu to navíc nebyl ani náhodou ofsajd. Bojovali jsme do konce," uzavřel Bosňan svou výpověď.

Sušič: Nebyla to první ani poslední chyba sudích na MS

Namísto balkánského mužstva se vedení ujali Afričané, za něž se prosadil Peter Odemwingie. Jeho gól přitom, jak Džeko naznačil, mohl být kvůli předešlému souboji bosenského hráče Spahiče s Nigerijcem Emenikem také problematický. Hráč tmavé pleti si totiž při přechodu pomohl rukama.

Dál rozmazávat situaci kolem gólů už nechtěl trenér bosenského celku. Ve svém vyjádření byl o poznání diplomatičtější než Džeko, přesto si neodpustil rýpnutí.

„Neviděl jsem to. Bylo mi řečeno, že to ofsajd nebyl. Nebyla by to však první ani poslední chyba rozhodčích tady na šampionátu," řekl kouč Safet Sušič. Kromě toho ale přiznal, že Bosna hlavně doplatila na špatnou koncovku. Na branku vyslala během šampionátu už 21 střel, jen jediná prošla do sítě.

„Nechci se o tom dál bavit. Prohráli jsme s dobrým týmem, který hrál mnohem lépe než ve svém prvním utkání proti Íránu. Oni dali ten rozdílový gól a vyhráli zaslouženě. Můžu jim jen pogratulovat," dodal Sušič.

Odemwingie si věří

„Potřebovali jsme vyhrát. Bosna má několik skvělých fotbalistů, o to víc jsme rádi, že jsme se po minulém zápasu, kdy nám lidé spílali za zoufalý výkon (0:0 s Íránem), dokázali zvednout," řekl střelec vítězné branky Peter Odemwingie.

„Vítězství lidi ovlivňuje různými způsoby, diváme se už dopředu. Když se dostaneme do druhého kola, může se pak stát cokoliv. Možná budeme nabuzení stejně jako na Africkém poháru národů," vyjádřil Odemwingie svou naději. Jeho tým v posledním ročníku afrického turnaje triumfoval. K jistotě postupu do vyřazovací fáze potřebuje Nigérie bodovat s Argentinou. Teoretické naděje na postup má ve skupině F ještě Írán.

Reklama