Hlavní obsah

Skandál! Rozhodčím něco šoupnem a oni to zařídí, jak chcete, slibovali ghanští šíbři

Šance na postup ze skupiny je pro Ghaňany malá, náladu v jejich týmu určitě nezvyšuje to, že celým fotbalem v této zemi cloumá skandál. A dolehl samozřejmě až do dějiště MS. Kolem reprezentace se děly prapodivné věci. Novináři z The Telegraphu a TV Channel 4 to odhalili investigativní činností, do níž se pustili na základě zvěstí, že některé svazy spolupracují se zločineckými gangy, jimž jde o zmanipulování zápasů na mezinárodní scéně.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ghaňan Andre Ayew oslavuje svou trefu v zápase proti silnému Německu.

Článek

Pozornost zástupci britských médií namířili do Ghany. Reportéři vystupovali v roli představitelů investiční společnosti, která by chtěla sponzorovat zápasy. Zákulisní hráč Christopher Forsythe a činovník ghanského svazu Obed Nketiah se při té příležitosti pochlubili, že dokážou zařídit na příslušné zápasy rozhodčí, kteří budou schopni ovlivnit výsledky.

„Můžete si říct, jaký chcete výsledek, dokážeme zařídit sudí, kterým za to samozřejmě něco musíme dát," takhle zhruba zněla nabídka Forsythea a Nketiaha pro „investory", falešné kupce práv na zápasy ghanské reprezentace.

Šíbři Forsythe a Nketiah pak zprostředkovali schůzku se šéfem národní asociace Kwesim Nyantakyim v Miami, kde Ghaňané před MS hráli přípravný duel s Koreou. Veškeré úsilí ohledně ovlivňování ve spolupráci s novou „partnerskou" společností ale mělo směřovat až do doby po MS. Dohodli příslušný kontrakt. Za zápas to vždy mělo být 100 000 liber. A výdělek pro investora? Zjevně přes sázky. Šéf svazu souhlasil se zkušebním obdobím pro fungování tohoto provozu. Novináři většinu hovorů naznačujících sofistikovanější zákulisní postupy, než jaké uvízly v poslední době v myslích pozorovatelů fotbalového dění, zachytili na video.

Přímo ve smlouvě mělo být i ujednání, že investiční skupina se bude podílet na placení rozhodčích. Je přitom ze strany FIFA přísně zakázáno, aby se třetí strana jakkoli zapojovala do delegace a financování sudích.

A proč také vazba přes britská média? Protože vše v nedávné minulosti směřovalo i k pokusům vytvořit síť fotbalistů, kteří by byli ochotní manipulovat zápasy na britských ostrovech.

Minulý týden poprvé v Británii byli i na základě práce novinářů odsouzeni za ovlivňování výsledků hned tři lidé. Dva „sázkařští" podnikatelé ze Singapuru a bývalý profi hráč Michael Boateng, jmenovec známých bratrů, z nichž Kevin Prince je reprezentantem Ghany a působil i v Premier League.

Svaz se obrátil na policii, ať prošetří podvod

Samotní ghanští fotbalisté na MS předvedli jednu z nejzábavnějších show s Němci, s nimiž se rozešli smírně 2:2. Ale před tím prohráli s Američany. Zřejmě vypadnou. Jak to dopadne se skandálem je ve hvězdách.

„Je to všechno výsledek mé bujné představivosti, vůbec nevím, jak se ovlivňují zápasy," měl po provalení záležitosti vysvětlovat svá slova Forsyth. „To jsou falešná obvinění, nikdy jsem nic takového nedělal," uvedl Nketiah.

Nyantakyi řekl, že smlouvu pořádně ani nečetl. Samotný svaz požádal ghanskou policii, aby prošetřila, jestli se vrcholná fotbalová instituce v této zemi nestala obětí podvodu a provokace.

Zvěsti o ovlivňování mezinárodních zápasů nejsou ničím novým. Minulý měsíc se objevily zprávy o obavách z pokusů ovlivnit přípravné utkání Nigérie - Skotsko. Zápas byl prošetřován. Kromě rozruchu kolem podivného vlastního gólu, který si dal brankář afrického celku, se nic dalšího ovšem dosud nedělo.

Vše se odehrává i v rámci déletrvajících debat o tom, jestli bylo čisté kupříkladu přidělení MS 2022 do Kataru. Terry Steans, bývalý činovník FIFA zabývající se šetřením podezřelých případů, prohlásil, že i samotné MS může být zranitelné ohledně ovlivnění zápasů.

Reklama

Související témata: