Hlavní obsah

Nehráli jsme na krásu, ale efektivně, liboval si Robben po výhře nad Chile

Sao Paulo

Znovu byl nejlepším hráčem nizozemského celku a znovu nechal tulipány rozkvést, i když ne do takové krásy jako v duelu se Španělskem. Přesto hlavně díky akcím Arjena Robbena porazilo Nizozemsko i Chile a vyhrálo skupinu B.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Arjen Robben byl v souboji proti Chile opět nejnebezpečnějším hráčem Nizozemska.

Článek
Fotogalerie

„Jsem na toto mužstvo hrdý. S Chile to byl velký boj a my jsme ho zvládli. Věděli jsme, že nás soupeř bude napadat a my budeme hodně bez míče. Pár šancí jsme ale měli a dvě jsme dokázali využít. Nebylo to možná moc krásné utkání, ale hrálo se ve velkém nasazení a podstatný je vždy výsledek. Hrajeme na tomto šampionátu velice efektivně. Za tří zápasů máme devět bodů a to se proti nám kopaly dvě penalty. Věříme našemu hernímu systému. Znovu se potvrdilo, že je účinný," říkal pro TV FIFA Arjen Robben, který byl vyhlášen Mužem zápasu.

Van Gaal mistrem střídání

První branku vstřelil čtyřiadvacetiletý záložník Leroy Fer, který byl na trávníku pouhé dvě minuty, druhou pak přidal Memphis Depay, jenž rozhodl svojí trefou už zápas s Austrálií, a to rovněž jako střídající hráč. „Ano, je v tom i kousek štěstí nebo souhra okolností, ale když máte na lavičce kvalitní hráče, o nichž víte, co dokáží, pak to prostě vyjde," vyprávěl po utkání Van Gaal nizozemským novinářům.

O soupeři hovořil s respektem. „Byl to velice kvalitní zápas. Očekávali jsme, že Chilané budou velmi aktivní. Mají velkou kvalitu. My jsme je ale moc do šancí nepouštěli, neutralizovali jsme jejich ofenzívu. Hráli jsme dobře bez míče. My jsme do druhé půle změnili taktiku. Nejsem neomylný. Ta, kterou jsem zvolil pro první půli, nebyla tak účinná. Potřebovali jsme se zlepšit, a to se stalo," konstatoval Van Gaal.

Autor prvního gólu Fer se rozplýval štěstím. Byla to jeho první trefa v reprezentaci. „Parádní centr a já splnil to, proč jsem šel na hřiště. Chilané byli hodně kvalitním soupeřem, dá se říct, že v téhle skupině nejnebezpečnějším. Ale zvládli jsme je. Znovu rozhodli hráči, kteří přišli v průběhu utkání z lavičky, to svědčí o kvalitě našeho týmu. Je ale pravda, že máme v zápasech na střídání štěstí," usmíval se vytáhlý záložník.

Bravo: Respektujeme jejich sílu

Kapitán Chilanů a hrdina zápasu se Španělskem Claudio Bravo bral prohru jako realitu. „Chtěli jsme tenhle zápas vyhrát, měli jsme k tomu pár příležitostí, ale Nizozemci bránili výborně. Sami se do šancí také moc nedostávali, bylo to hodně vyrovnané utkání. Nakonec dvě proměnili, což bylo pro konečný výsledek rozhodující. Je to velmi kvalitní tým a my musíme respektovat jeho sílu. Prohrou nejsme zklamaní, cíl jsme splnili a v osmifinále už se může stát cokoliv. Důležité je, že naše mužstvo si věří na kohokoliv," říkal po utkání Bravo.

Ani kouč Chilanů Jorge Sampaoli nebyl zklamaný. „Očekávali jsme od Nizozemska, že přeci jenom bude víc bránit, než v jiných zápasech. Oni mají ale hodně nebezpečné protiútoky a efektivní ofenzívu. To potvrdili. My jsme dali do zápasu všechny síly, odhodlání a nasazení hráčů bylo vynikající, i když jsme měli už před utkáním jistý postup. Chtěli jsme však porazit i tohoto soupeře. Nakonec se to nepovedlo, ale zklamaní nejsme. Hráli jsme velmi dobře ve všech třech zápasech a jsme schopni v takovém fotbale pokračovat," zdůraznil kouč Chilanů po utkání před novináři.

Reklama

Související témata: