Hlavní obsah

Tvrdý trest pro kanibala Suáreze! Čtyři měsíce nesmí hrát fotbal, Uruguay se odvolala

Brasilia
Aktualizováno

Nesportovní chování vyšlo uruguayského útočníka Luise Suáreze hodně draho. Sedmadvacetiletý fotbalista ve čtvrtek dostal od disciplinární komise FIFA za kousnutí Itala Giorgia Chielliniho na MS zákaz startu v devíti soutěžních zápasech za Uruguay a čtyři měsíce vůbec nesmí hrát fotbal. Navíc zaplatí pokutu 100 tisíc švýcarských franků (asi 2,25 miliónu korun). FIFA o tom informovala na svém webu, na což o několik hodin později reagovala Uruguayská fotbalová asociace (AUF), která se proti trestu odvolala.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Luis Suárez na letošním MS předčasně dohrál, od fotbalu si navíc dá čtyřměsíční přestávku.

Článek
Fotogalerie

Suárez v úterním duelu krátce před vedoucí brankou Uruguaye kousl do ramene italského obránce Chielliniho, mexický rozhodčí Rodríguez mu však neudělil ani žlutou kartu. Přitom Chiellini sudímu ukazoval zřetelný otisk Suárezova chrupu.

Disciplinární komise FIFA však okamžitě zahájila disciplinární řízení a v něm vycházela z dostupných fotografií i videozáznamů. Suárez sice kousanec tvrdošíjně popíral, ale podle zástupců FIFA se jednoznačně provinil.

Ve čtvrtek proto přišel tvrdý trest - Suárez nesmí hrát následující čtyři měsíce fotbal, navíc si nekopne v devíti mezistátních utkáních, počínaje osmifinálovým zápasem svého týmu proti Kolumbii. Sedmadvacetiletý hráč navíc zaplatí 100 tisíc švýcarských franků, má zákaz vstupu na všechny stadióny a nesmí se účastnit žádných fotbalových aktivit, včetně přestupů, autogramiád a podobně.

"Takové chování nelze tolerovat na žádném fotbalovém hřišti, a už vůbec ne na mistrovství světa ve fotbale, které sledují milióny lidí. Disciplinární komise vzala v úvahu všechny faktory projednávaného případu a rozhodla o vině hráče Suáreze. Toto rozhodnutí platí okamžitě," řekl Claudio Sulser, předseda disciplinární komise FIFA.

Odvolání? Mizivá šance...

Uruguayská fotbalová asociace (AUF) se proti trestu odvolala, takže není vyloučeno, že FIFA svůj "flastr" nakonec zmírní. Takový verdikt je ale podle odborníka na sportovní právo Christopha Schickhardta nepravděpodobný. "Jde o zákaz výkonu povolání. A tyto tresty, pokud jsou přiměřené, jsou těžko napadnutelné. Proti dvouletým trestům za doping se také těžko něco namítá," řekl Schickhardt agentuře SID.

Suárez na letošním šampionátu nehřešil poprvé. Od roku 2010 přišel už o 26 soutěžních zápasů, aniž by dostal červenou kartu. Z kousnutí útočníka Uruguaye si fanoušci utahují na sociálních sítích prostřednictvím různých karikatur. Tentokrát si Suárez v dresu Liverpoolu bude moci po čtyřměsíčním trestu zahrát až na konci října.

Přehled nejzávažnějších prohřešků Luise Suáreze:
20. listopadu 2010 - Za kousnutí do ramena Otmana Bakkala z PSV Eindhoven si Suárez, hájící v té době barvy Ajaxu Amsterdam, vysloužil sedmizápasový distanc, pokutu a přezdívku Kanibal z Ajaxu.
15. října 2011 - Kvůli rasistickým urážkám Patrice Evry z Manchesteru United byl Suárez potrestán zákazem startu v osmi utkáních a pokutou 40 000 liber. Před následujícím utkáním s Manchesterem v únoru 2012 si útočník FC Liverpool odmítl s Evrou potřást rukou, což vyvolalo další vlnu kritiky.
6. prosince 2011 - V ligovém utkání s Fulhamem ukázal Suárez fanouškům soupeře obscénní gesto, za což si vysloužil jednozápasový distanc a pokutu 20 000 liber.
21. dubna 2013 - V ligovém utkání s Chelsea Suárez pokousal soupeřova obránce Branislava Ivanoviče. Za opakovaný prohřešek dostal desetizápasový trest a od klubu blíže nespecifikovanou pokutu.
24. června 2014 - V závěrečném duelu základní skupiny na mistrovství světa s Itálií uruguayský útočník kousl do ramena protivníkova obránce Giorgia Chielliniho. Čtyři měsíce nesmí hrát fotbal a devětkrát nenastoupí v dresu Uruguaye.
Je podle vás trest pro Luise Suáreze adekvátní?
ano
32,6 %
ne, měl být mírnější
12,1 %
ne, měl být tvrdší
55,3 %
Celkem hlasovalo 77610 čtenářů.

Reklama

Související témata: