Hlavní obsah

Šok pro Brazílii! Neymar na šampionátu skončil, Kolumbijec mu zlomil bederní obratel

Fortaleza/Praha
Aktualizováno

Radost s hodně hořkou příchutí! Brazílie sice postoupila po výhře 2:1 nad Kolumbií do semifinále MS, ale ztráty jsou veliké. Ba děsivé. Kapitán Silva se vyfauloval a co víc? Neymar skončil na vyšetření v nemocnici ve Fortaleze s podezřením na poranění páteře. A zprávy odtamtud jsou pro největšího favorita fotbalového šampionátu strašidelné. Neymar má zlomený třetí bederní obratel, počítat už s ním na této akci nelze. Informaci přinesl server globo.com.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Nad Neymarem se sklání další Brazilec Marcelo a Kolumbijec James Rodríguez.

Článek
Fotogalerie

„Nevíme výsledek a jen doufáme, že to nebude tak vážné. Když ale byl odnášen ze hřiště, křičel bolestí,“ krčil rameny po zápase kouč Luis Felipe Scolari. Bylo patrné, že s největší domácí hvězdou to nedopadne dobře. Že slzy v jejích očích nebyly jen tak pro nic za nic.

Koleno Juana Camila Zúňigy v 87. minutě napáchalo zlo. Kolumbijec zezadu doslova zboural domácí trumf. A Scolari tušil katastrofu, když viděl naříkajícího Neymara. Zmiňoval možnost, že klenot jeho týmu dohrál. Ale Brazílie zprvu nechtěla této zvěsti věřit.

Globo.com přináší čerstvé fotografie Neymara na příjmu v nemocnici. Záda bude mít podle prvních informací zpevněná bederní ortézou, ale pohyb mu to úplně neznemožní. Na operaci nemusí, čeká ho v podstatě léčba klidem. Objevily se zvěsti, že Neymar má i po zranění zůstat s týmem, byť se dostal do velmi depresivního stavu. Čeká ho podle zatimních odhadů čtyř a šestitýdenní pauza.

"Nechce se mi věřit, že už nebude hrát na tomhle šampionátu," komentoval situaci šokovaný brankář Julio Cesar.

"Ortézu bude mít, aby mu to ulevilo od bolesti. Mistrovství pro něj určitě skončilo. Je smutný, unavený. A taková velká očekávání to byla... Je to alespoň zlomenina, která se zpravidla hojí dobře, ale za týden se uzdravení v tomhle případě stihnout nedá," uvedl lékař týmu Rodrigo Lasmar v narážce na čas zbývající do finále.

Scolari: Před penaltou jsme udělali velkou chybu

Slova hodnotící devadesát minut předešlého boje šla poněkud do ústranní. „Zápas byl nesmírně těžký. Důležitý byl první gól a skutečnost, že jsme udrželi sílu soupeře. Po druhé brance jsme se však zbytečně zatáhli a udělali velkou chybu před penaltou. Bude nám chybět Thiago Silva, ale věřím, že tým se dá dohromady a najdeme na místě stopera správné řešení,“ pravil kouč Brazílie, když stále ještě neměl přesné informace o Neymarovi.

Kapitán mužstva Thiago Silva měl z postupu zprvu radost, avšak také přiznal: „Mrzí mě ta žlutá karta, bylo to zbytečné. Nechtěl jsem gólmana faulovat, ale už nebylo kam uhnout. Nenapadlo mě, že takhle sudí zareaguje. Bohužel... Věřím, že to spoluhráči zvládnou, máme tu další kvalitní stopery, třeba Danteho nebo Henriqueho. Důležitější v tuto chvíli je, aby byl v pořádku Neymar, protože on je pro tým velice důležitý. Doufejme, že to nebude vážné. On je bojovník, menší zranění zvládne,“ dumal, ale jeho víra, že Neymar bude pokračovat, zůstala nenaplněna.

Kriticky se Silva vyjádřil ke hře obrany. „Dokázali jsme udržet kolumbijskou ofenzívu, ale udělali jsme několik chyb a ta před penaltou byla fatální. Takové si nemůžeme dovolit. Z tohoto pohledu nebyla naše defenzíva dobrá. V semifinále, natož ve finále si něco takového nesmíme dovolit. V těchto zápasech už může rozhodnout jedna chyba a nelze se spoléhat, že soupeř jich udělá víc,“ zdůraznil do televizních kamer po utkání Thiago Silva s tím, že bude při semifinále jako divák trpět, ale bude se modlit za úspěch týmu.

Mužem zápasu byl vyhlášen David Luiz, který dal nádherný gól z trestného kopu. „Byl to skvělý zápas, v němž oba týmy nabídly pěkný fotbal a především obrovské nasazení a touhu po vítězství. Mám radost, že jsem se takhle trefil z trestného kopu, vyšlo to dokonale. Jinak pro mne jejich zahrávání není nic mimořádného. Kopal jsem je i v Chelsea, prostě mě to baví a zkouším je často i na tréninku,“ konstatoval David Luiz. „Teď nás čekají Němci. Velice disciplinovaný a silný tým. Bude to další mimořádný zápas, možná ten nejtěžší,“ cituje ho server globo.com.

Rodríguez o Zlaté kopačce nepřemýšlí

Kolumbijský záložník James Rodríguez dal na šampionátu svůj šestý gól, když proměnil proti Brazílii pokutový kop, a suverénně vede tabulku střelců. „Teď jsem hrozně smutný a vůbec nepřemýšlím o Zlaté kopačce. Vzdal bych se jí, jen kdybychom šli dál. Dali jsme do zápasu všechno, absolutně všechno, co v nás bylo, ale odcházíme s prázdnýma rukama. Podle mne jsme měli na postup. Jenže rozhodčí nám to přinejmenším neulehčil. Příliš brzy jsme také dostali gól po vlastní chybě. Ten druhý byl parádní. Neměli jsme mnoho příležitostí, ale zápas se dal otočit. S celkovým vystoupením na turnaji však můžeme být spokojeni, posunuli jsme Kolumbii k krok dál, až do čtvrtfinále. Můžeme odjíždět se vztyčenými hlavami,“ konstatoval nejlepší kanonýr šampionátu.

Také argentinský kouč kolumbijské reprezentace José Pekerman se netajil rozčarováním z výkonu rozhodčího. „Rozhodně Brazílii neublížil, zato nám ano. O to těžší je pro nás vstřebat tuto prohru. Snili jsme o tom, že tohle utkání vyhrajeme, věřili jsme si, i když proti nám stála velice silná Brazílie s obrovskou podporou domácího prostředí. Věděli jsme, že nesmíme udělat chybu, ale inkasovali jsme dva góly ze standardních situací, a tu největší jsme udělali krátce po začátku,“ litoval Pekerman.

Viděl, že jeho tým inkasovaný gól na nějaký čas utlumil. "Těžko jsme hledali cestu k brazilské brance. Šancí jsme si mohli vytvořit víc, některé akce jsme zbytečně uspěchali a chybovali v přihrávkách. Každopádně Kolumbie může být na tento tým pyšná. Hráči tu ukázali svou sílu a talent, nebyli jsme tu jen týmem, který se přijel zúčastnit,“ zdůraznil kouč.

Dokáží Brazilci i bez své největší hvězdy Neymara vyhrát domácí MS?
Ne, skončí v semifinále.
75,7 %
Ne, prohrají ve finále.
7,2 %
Ano, na turnaji přesto zvítězí.
17,1 %
Celkem hlasovalo 29746 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3