Hlavní obsah

Porazili Češi osmifinalistu MS? Mamba uštkla a drží v šachu Messiho a spol.

Volgograd

Porazit účastníka šampionátu se počítá. Nedávná výhra české reprezentace nad Nigérií (1:0) během kempu v Rakousku však může dodatečně dostat punc skalpu osmifinalisty mistrovství světa. Fotbaloví Superorli, jak si Iwobi, Moses a spol. říkají, teď v Rusku zdolali Island a v posledním duelu základní skupiny D proti Argentině budou hrát o postup. Pokud jim na dálku pomůžou Chorvati proti Islandu, může Afričanům stačit i remíza.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Nigerijský hrdina Ahmed Musa dvěma trefami potopil Island.

Článek
Fotogalerie

Češi byli na afrického favorita velmi dobře takticky připravení. „Většinou soupeře uspávají a vyčkávají, aby ho mohli v pravou chvíli uštknout jako mamba,“ charakterizoval Nigérii asistent Miroslav Koubek, který měl analýzu na starosti.

Přesně tak teď Superorli zaskočili Islanďany. Po nevýrazném prvním poločase ve druhém dějství demonstrovali úžasný přechod do útoku a dvakrát udeřili. O oba góly se postaral Ahmed Musa. Kmenový hráč Leicesteru, který v srpnu 2015 pomohl ještě v dresu CSKA Moskva v odvetě 3. předkola Ligy mistrů vyřadit Spartu. Na vítězství 3:2 se na Letné podílel rovněž dvěma góly.

Musa se se čtyřmi brankami stal historicky nejlepším střelcem Nigérie na MS. „Jsem asi dobrý v překonávání rekordů. Vždy, když hraji ve Volgogradu, skóruji, dal jsem tu gól i za CSKA. Když jsme na minulém mistrovství světa hráli proti Argentině, vstřelil jsem dvě branky. Třeba se mi to v příštím utkání povede taky,“ usmívá se hráč zápasu.

Argentinu nedávno porazili

„Island byl v první půli lepší, ale neskóroval. Pro nás byly klíčové protiútoky. Naši hráči byli o něco rychlejší než islandští, ve středu pole jsme dokázali hrát na jeden či dva doteky," pochvaluje si trenér Gernot Rohr. „Hráči po přestávce pochopili, že musí být dynamičtější a agresivnější. V druhém poločase jsme měli více prostoru, pomohla nám i Musova rychlost.“

Nigerijci teď mají tři body, zatímco favorizovaná Argentina, jejich poslední soupeř ve skupině, jen jeden.

„Proti Argentině jsme v listopadu hráli přípravné utkání v Krasnodaru. Vyhráli jsme 4:2, ale jim chyběl Messi. Přestože můj mladý tým občas dělá chyby, jako třeba před penaltou, cením si na něm skromnosti, soudržnosti a bojovného ducha,“ líčí Rohr.

Šanci stále mají i poražení

Zdálo se, jako by Islanďané po přestávce odešli fyzicky. „Vysoká teplota mohla mít vliv, ale co je nejdůležitější: Nigérie hrála skvěle. Zápas s Argentinou byl těžký, ale myslím, že hráči byli připraveni,“ přemítá kouč Heimir Hallgrímsson.

Jeho tým i tak zůstává ve hře. „Potřebujeme porazit Chorvatsko, což se možná jednodušeji říká, než dělá, ale stále máme šanci. Musím pochválit své svěřence, dali ze sebe všechno, tlačili se dopředu, snažili se, ale nebyl to náš den,“ uznává Hallgrímsson.

Reklama

Související témata: