Hlavní obsah

Íránské ženy na fotbale pobouřily tamní autoritu: Je to zrada, zavádějí satanské zvyky!

Teherán/Praha

Fotbalisté Íránu sahali v pondělním duelu s Portugalskem po obrovské senzaci, když poslední střelou utkání mohli poslat Ronalda a spol. z MS domů. Remízu 1:1 s jedním ze spolufavoritů sledovaly na obří obrazovce stadiónu Azadí v Teheránu také ženy, které mohly veřejně fandit fotbalistům teprve podruhé v historii od revoluce z roku 1979. Ne každý v zemi je ale z novinky nadšený.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na fotbalový stadión v Íránu se výjimečně dostaly i ženy.Video: sntv

 
Článek

Zatímco spíše pragmatický prezident země Hasan Rúhání zákaz vstupu žen na stadióny opakovaně kritizoval, kvůli odporu zastánců tvrdé linie se mu stále nepodařilo dosáhnout jeho zrušení. Původním motivem zákazu měla být ochrana žen, které by mohly na stadiónu vyslechnout neslušné pokřiky mužů.

I když zákaz nebyl zrušen, v případě probíhajícího MS dostaly ženy výjimku. Poprvé po téměř 40 letech byly v Íránu vpuštěny na fotbalový stadión minulý týden, kdy mohly přijít sledovat v národní aréně Azadí duel své reprezentace se Španělskem.

Fanynky si jedinečnou příležitost evidentně užívaly, což ale velmi pobouřilo generálního prokurátora Muhammada Džafara Montazerího.

„Některé ženy si sundaly šátky a začaly zpívat a tančit... to jen ukazuje nedostatek respektu k našim mučedníkům a zradu revoluce. Jsou na velkém omylu, pokud si myslí, že mohou zavádět tyhle satanské zvyky," hřímal Montazerí.

Samotné ženy byly ale z dočasného povolení nadšené. „Jsem tak šťastná, že tady mohu být. Je to jako velký splněný sen," cituje například agentura Reuters studentku Monu Hosseiníovou.

Reklama

Související témata: