Hlavní obsah

Brutální odchod Dánů. Puls a adrenalin vyskočily jako ve válečné zóně

Nižnij Novgorod

Oba brankáři v rozstřelu čarovali. Penalty v osmifinále mistrovství světa ve fotbale nakonec poslaly dál Chorvatsko, naopak Dánsko v Rusku končí. "Jsem pyšný, jak kluci dneska i na šampionátu hráli. V každém zápase dodrželi plán a cítili jsme, že i proti Chorvatsku máme slušnou šanci. Ale fotbal někdy dokáže být brutální," přemítá Aage Hareide, trenér Dánska. Zápas i po prodloužení skončil 1:1, penalty ovládl favorit 3:2.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Penalta, která poslala bitvu do penaltového rozstřelu... Kasper Schmeichel chytá střelu Luky Modriče.

Článek

Co víc mohl pro postup udělat!? V závěru prodloužení chytil penaltu Modričovi, v rozstřelu pak dvě další. Jeho spoluhráči se však při exekuci rozklepali. Proto Dánové končí.

"Zvláštní pocit. Na jedné straně obrovské zklamání a na druhé obrovská pýcha na náš výkon. Myslím, že ve druhém poločase jsme byli lepší a měli šanci postoupit. Je těžké popsat všechny pocity. Mám velký respekt ke všem spoluhráčům, co mají odvahu jít v rozstřelu na penaltu. Kdo se za takové situace nebojí, je pro mě hrdina. Vyhráváme jako tým a prohráváme jako tým," líčí brankář Kasper Schmeichel.

"Kasper pro vítězství udělal úplně všechno. Při penaltě v prodloužení i potom v rozstřelu. Bohužel všichni tři naši nejlepší penaltoví střelci se v rozstřelu neprosadili. Nedávno jeden průzkum odhalil, že při penaltě vám puls a adrenalin vyskočí tak, jako kdybyste byli ve válečné zóně," poukazuje trenér Aage Hareide.

Modrič studoval penalty celé dopoledne

Jednou z ústředních postav bitvy byl kapitán Chorvatů. Čtyři minuty před koncem prodloužení Luka Modrič při exekuci selhal. V rozstřelu si však vzal míč znovu a tentokrát proměnil.

"Strašně moc mě mrzí, že z penalty v prodloužení jsem nedal gól. Mimo jiné i proto, že před zápasem jsem celé dopoledne studoval, jak Schmeichela z pokutového kopu překonat," přibližuje Modrič.

"Že nedáte penaltu, se stane, ale velmi příjemně mě překvapilo, jak moc byl Luka odhodlaný jít na ni i v rozstřelu. Ukazuje to, jak velký hráč je," oceňuje trenér Zlatko Dalič.

"Nedali jsme šance a v prodloužení dokonce neproměnili penaltu. Nezdary hráče  nezlomily, i když je pravda, že jsme si vzpomněli na čtvrtfinále z Eura 2008, kde jsme v penaltách prohráli s Tureckem. Nemohli jsme čekat, že všechny naše zápasy půjdou jako po másle. Nehráli jsme dobře, ale na výsledek. Šli jsme štěstí naproti a kluci si postup zasloužili. Bůh stál při nás, navíc jsme rozhodně nedostali nic zadarmo," zdůrazňuje kouč Chorvatů, kteří se ve čtvrtfinále utkají s domácím Ruskem.

Reklama

Související témata: