Hlavní obsah

Bývalý spoluhráč Čecha přiznal: Před zápasem s Argentinou mi unesli otce!

Londýn/Praha
Aktualizováno

Seděl v autobuse, se spoluhráči mířil na stadión v Petrohradu. K zápasu s Argentinou. V tom kapitánovi Nigérie Johnu Obi Mikelovi zazvonil mobil. „Unesli ti tátu," sdělil mu příbuzný. Šokovanému záložníkovi vzápětí nadiktoval číslo, na které se má únoscům ozvat ohledně výkupného.

Foto: Henry Romero, Reuters

Kapitánovi nigerijské fotbalové reprezentace Johnu Obimu Mikelovi před závěrečným zápasem ve skupině na mistrovství světa v Rusku už podruhé v rodné zemi unesli otce

Článek

Do začátku přímé bitvy o postup ze skupiny zbývaly tři hodiny. Mikel prožíval muka, sám sebe se ptal, jestli má sílu nastoupit. Nemohl se nikomu svěřit, aby neohrozil otcův život. Nakonec se rozhodl hrát.

„Byl jsem rozrušený, zmatený. Nevěděl jsem dlouhé minuty, co mám dělat. Nakonec jsem si řekl, že nemohu zklamat 190 miliónů Nigérijců. Musel jsem alespoň částečně vytěsnit z hlavy, že můj táta je v rukou banditů, a šel jsem na hřiště," řekl Obi Mikel britskému Guardianu.

Během zápasu, který v závěru rozhodl gól Argetince Roja (pozn. - po porážce 1:2 Nigérijci na turnaji skončili), nikdo z hráčů ani realizačního týmu nevěděl, co Mikel prožívá. „Bylo mi řečeno, že tátu okamžitě zastřelí, pokud únos ohlásím úřadům. Klukům ani trenérovi jsem nechtěl nic říkat, abych je před důležitým utkáním nerozhodil," podotkl Obi Mikel, bývalý dlouholetý spoluhráč brankáře Petra Čecha v Chelsea.

K únosu došlo 26. června na dálničním sjezdu na jihovýchodě Nigérie, kdy Pa Michael Obi cestoval na pohřeb. Policie ho ze spárů únosců po několika dnech dokázala osvobodit. „Děkuji policii za záchrannou akci. A přátelům a členům rodiny za podporu, které se mi dostalo. Bohužel, můj otec je nyní v nemocnici, v zajetí byl mučen," sdělil Obi Mikel, který se v této situaci ocitl už podruhé. Jeho otec byl unesen poprvé před 7 lety, kdy Obi Mikel působil na Stamford Bridge.

Reklama

Související témata: