Hlavní obsah

Brazílie - Belgie 1:2Brazílie končí! Belgie si zahraje v semifinále MS po 32 letech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Fernandinho (vlastní) 0 : 1
31. De Bruyne 0 : 2
76. Augusto 1 : 2
Záznam online reportáže

Fotbalisté Belgie vyřadili na světovém šampionátu v Rusku Brazílii. První gól si Jihoameričané dali sami, když Fernandinho srazil centr do vlastní sítě a do poločasu zvýšil vedení Belgičanů Kevin de Bruyne. Ve druhém poločase Brazílie dominovala, ale dokázala pouze snížit zásluhou Renata Augusta. Belgie si zahraje v prvním semifinále po 32 letech. V úterý v něm vyzve od 20 hodin Francii.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Belgičané se radují, do vedení jim ve čtvrtfinále pomohl vlastní gól Brazilce Fernadinha.

Článek

Pětinásobní mistři světa přivítali zpět v sestavě uzdraveného obránce Marcela. Jeho spoluhráče z Realu Madrid Casemira, který odpykával trest za žluté karty, nahradil Fernandinho.

Belgický kouč Martinez vsadil na jedenáctku, která zařídila osmifinálový obrat proti Japonsku. Carrasca s Mertensem tak v sestavě nahradili Fellaini s Chadlim, kteří se po svém příchodu na hřiště výrazně podíleli na udolání asijského soupeře.

Utkání začalo ve strhujícím tempu. V sedmé minutě vybojoval Marcelo roh a po skrumáži míč propadl až k Thiagu Silvovi, jehož pokus orazítkoval tyč. Belgičané okamžitě vyrazili do protiútoku, jenže Hazard nepropálil brazilskou obranu. V desáté minutě se po dalším rohu objevil v obrovské šanci Paulinho, jenže míč špatně trefil. A tak udeřilo na druhé straně. První roh rozehrávali také Rudí ďáblové a centr Chadliho si do vlastní sítě srazil Fernandinho.

Brazilci se okamžitě hnali za vyrovnáním, pokusy Coutinha, Marcela i Williana zlikvidoval Courtois. Kanárci měli i nadále optickou převahu, Belgičané ovšem vyráželi do nebezpečných brejků a jeden z nich byl pro Brazílii smrtící. V 31. minutě Lukaku skvěle vyvezl balón z vlastní poloviny a De Bruyne nádhernou ranou ze střední vzdálenosti překonal Alissona podruhé. Tempo neopadlo ani s přibývajícím časem, na obou stranách bylo k vidění několik zajímavých příležitostí. Své šance nevyužili Kompany, De Bruyne ani Gabriel Jesus.

V 52. minutě předvedl další ze svých divadelních představení Neymar, sudí Mažič k penaltovému puntíku správně neukázal. O dvě minuty později se Brazilci po zákroku na Jesuse dožadovali další penalty, ale její odpískání neposvětila ani spolupráce s videorozhodčím. Dvaašedesátá minuta přinesla obrovské šance na obou stranách. Nejprve minul pravou tyč Eden Hazard a na druhé straně Courtois reflexivně vychytal pokus Douglase Costy. V 75. minutě vykouzlil Paulinho vynikající centr pro Renata Augusta, na jehož hlavičku Courtois nedosáhl - 1:2.

Po chvilce mohlo být dokonce vyrovnáno, ale Firmino Neymarovu pobídku nevyužil. V další šanci zklamal Renato Augusto a další z nápaditých akcí Neymara nevyužil ani Coutinho. Poslední naděje Kanárků zmařil ve čtvrté minutě nastavení Courtois, když skvělým zásahem zneškodnil Neymarovu ránu.

Belgičané se v semifinále objeví poprvé od roku 1986, naopak Brazílie prohrála poprvé po více než roce a teprve podruhé pod vedením trenéra Tita.

Mistrovství světa ve fotbale - čtvrtfinále:
Brazílie - Belgie 1:2 (0:2)
Branky: 76. Augusto - 13. vlastní Fernandinho, 31. De Bruyne. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič (všichni Srb.) - Orsato (video, It.). ŽK: Fagner, Fernandinho - Alderweireld, Meunier. Diváci: 42 873.
Brazílie: Alisson - Fagner, Silva, Miranda, Marcelo - Paulinho (73. Augusto), Fernandinho - Willian (46. Firmino), Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (58. Costa). Trenér: Tite
Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Meunier, Fellaini, Witsel, Chadli (83. Vermaelen) - De Bruyne, Lukaku (87. Tielemans), E. Hazard. Trenér: Martínez

Reklama

Související témata: