Hlavní obsah

Konečně mají brankáře! Podle Švédů poslala Anglii do semifinále forma a gólman Pickford

Samara/Praha

Brankář. Pro anglickou reprezentaci dlouhá léta pozice zakletá. Laciné góly, pod kterými byli podepsáni gólmani, Albion na šampionátech mnohokrát potopily. Nevěřilo se ani Jordanu Pickfordovi. O to víc, neboť před začátkem MS měl na kontě pouhé 2 starty za národní tým. Sázka na 24letého brankáře Evertonu kouči Southgatovi dokonale vyšla, Pickford je velkou jistotou. Naposledy v sobotním čtvrtfinále MS se Švédy (výhra Anglie 2:0) zneškodnil několik šancí a byl vyhlášen Mužem zápasu.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Anglický brankář Jordan Pickford gestikuluje směrem ke spoluhráčům.

Článek

„Věděli jsme, že to bude strašně těžký zápas. Zvládli jsme ho ale skvěle. Když jsem chytil první velkou šanci Švédů, uvěřil jsem, že udržím nulu. Stalo se," zářil Pickford, který se stal nejmladším anglickým brankářem, který vychytal na mistrovství světa čisté konto.

„Když se Anglie dostala naposledy do semifinále mistrovství světa, nebyl jsem ještě na světě. Prožívám fantastický turnaj, jsem součástí skvělého týmu," podotkl Pickford, jenž se blýskl ve druhém poločase, kdy za stavu 1:0 zlikvidoval Bergovi velkou příležitost i následnou dorážku.

„Podržel nás v kritické chvíli. Dostat dvacet minut před koncem vyrovnávací gól, bylo by to hodně složité. Pickford byl prostě skvělý, podal životní výkon," chválil trenér Gareth Southgate.

„Své výkony nikdy nepřeceňuju. Zkrátka, každý den na tréninku tvrdě pracuji, proto občas udržím čisté konto. Nic mě netrápí, fotbal si užívám," pronesl Pickford, kterému složil poklonu i trenér poražených Jane Andersson. Švédský kouč viděl dva důvody, proč jeho tým neuspěl. Forma Angličanů a Pickford.

„Narazili jsme na výborného soupeře s vynikajícím brankářem. Ve čtvrtfinále jsme narazili na lepší celek. Jsme nyní smutní. Myslím ale, že až zklamání opadne, budeme pyšní, že jsme se dostali tak daleko," uvedl Andersson, podle něhož má Anglie dostatek kvality, aby šampionát vyhrála.

Reklama

Související témata: