Hlavní obsah

Francie - Chorvatsko 4:2Galský kohout hrdě kokrhá, Francie v euforii! Druhé zlato z MS získala v přestřelce s Chorvatskem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
18. Mandžukič (vlastní) 1 : 0
28. Perišič 1 : 1
39. Griezmann (penalta) 2 : 1
59. Pogba 3 : 1
65. Mbappé 4 : 1
69. Mandžukič 4 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Po dvaceti letech slaví Francie druhý titul mistrů světa. V repríze semifinále světového šampionátu z roku 1998 opět přehrála Chorvatsko. Finálový duel nabídl největší gólovou úrodu ve finálových střetnutích mistrovství světa za posledních 60 let. Zlatý sen Modriče a spol. se rozplynul těsně pod vrcholem. Přesto Chorvatsko zaznamenalo historicky nejlepší výsledek, když překonalo dvacet let starý bronz.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Francouz Olivier Giroud s pohárem v obležení svých spoluhráčů.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzští fanoušci slaví v Paříži titul mistrů světa

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Chorvatští fanoušci vstřebávají v Záhřebu finálovou prohru

Trenéři Deschamps a Dalič nepřichystali žádné překvapení, oba finalisté nastoupili v očekávaných sestavách. Francii se podařilo dát zdravotně dohromady Matuidiho, Chorvatsku Mandžukiče se Striničem.

Byli to Chorvaté, kdo měl v úvodu více ze hry. Francie trpělivě čekala na svou příležitost a dočkala se v osmnácté minutě. Argentinský sudí Pitana zbaštil Griezmannův nafilmovaný pád a z následné standardní situace Les Bleus udeřili. Právě Griezmann poslal centr na zadní tyč, míč smolně přizvedl Mandžukič a Subašič již zasáhnout nedokázal.

Francouzské vedení trvalo pouze deset minut. Modrič rozehrál standardní situaci, Chorvaté dokázali vyhrát tři osobní souboje a míč se dostal až k Perišičovi, který parádní střelou k pravé tyči překonal Llorise.

I další desetiminutový interval přinesl branku. Tentokrát k ní Francii pomohlo video. Po rohovém kopu totiž ve vápně zahrál střelec vyrovnávací trefy rukou a Pitana, po přezkoumání celé situace na videu, nařídil penaltu. Tu s přehledem proměnil kanonýr madridského Atlétika Griezmann. Ještě do poločasu mohlo být srovnáno, ale Lovren ani Rebič úspěšní nebyli.

Přehled vítězů MS ve fotbale (v závorce pořadatel):
1930 (Uruguay) - Uruguay
1934 (Itálie) - Itálie
1938 (Francie) - Itálie
1950 (Brazílie) - Uruguay
1954 (Švýcarsko) - SRN
1958 (Švédsko) - Brazílie
1962 (Chile) - Brazílie
1966 (Anglie) - Anglie
1970 (Mexiko) - Brazílie
1974 (SRN) - SRN
1978 (Argentina) - Argentina
1982 (Španělsko) - Itálie
1986 (Mexiko) - Argentina
1990 (Itálie) - SRN
1994 (USA) - Brazílie
1998 (Francie) - Francie
2002 (Japonsko a Korea) - Brazílie
2006 (Německo) - Itálie
2010 (Jihoafrická republika) - Španělsko
2014 (Brazílie) - Německo
2018 (Rusko) - Francie
Počet titulů:
5 - Brazílie
4 - Itálie, Německo (včetně SRN)
2 - Uruguay, Argentina, Francie
1 - Anglie, Španělsko

Chorvaté vstoupili do druhého dějství stejně aktivně, jako skončili to první. Rakitič šikovně prostrčil míč k Rebičovi, jehož pumelici vyškrábnul Lloris konečky prstů nad. I příležitost Perišiče zlikvidoval včasným vyběhnutím gólman Tottenhamu. Francie čekala na rychlé brejky a jeden z nich přinesl třetí francouzský úspěch. Mbappé našel Griezmanna, který přiťukl Pogbovi. Ten napoprvé chorvatskou obranu neprostřelil, dostal však druhou šanci a trefil se přímo do protipohybu chorvatského gólmana - 3:1.

V 65. minutě vyslal Mbappé utaženou ránu na přední tyč, Subašič zřejmě neviděl přes Vidu a míč skončil v síti. Tříbrankové vedení zřejmě uspokojilo Huga Llorise, který si v 69. minutě dovolil udělat kličku Mandžukičovi. Ten jeho úmysl vystihl a pohodlně snížil. V tu chvíli zřejmě nejednoho fotbalového fanouška napadla spojitost s gólmanem Liverpoolu Kariusem a jeho finálovým představením v Lize mistrů.

Nejvíc branek ve finále MS:
1958 Brazílie - Švédsko 5:2
1930 Uruguay - Argentina 4:2
1938 Itálie - Maďarsko 4:2
1966 Anglie - SRN 4:2 po prodl.
2018 Francie - Chorvatsko 4:2

Ve zbytku zápasu Francouzi hru kontrolovali a do žádné vyložené šance soupeře nepustili. Závěrečný hvizd odšpuntoval francouzskou euforii.

Francie získala po dvaceti letech druhé světové zlato. Chorvatsko dosáhlo historického úspěchu, jeho nejlepším dosavadním výsledkem bylo třetí místo z francouzského šampionátu v roce 1998.

Finále MS ve fotbale v Rusku (Moskva-Lužniki):
Francie - Chorvatsko 4:2 (2:1)
Branky: 18. vlastní Mandžukič, 39. Griezmann z pen., 59. Pogba, 65. Mbappé - 28. Perišič, 69. Mandžukič. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.) - Irrati (video, It.). ŽK: Kanté, Hernandez - Vrsaljko. Diváci: 78.011.
Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) - Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) - Giroud (81. Fekir). Trenér: Deschamps.
Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (82. Pjaca) - Brozovič - Rebič (71. Kramarič), Modrič, Rakitič, Perišič - Mandžukič. Trenér: Dalič.

Reklama

Související témata: