Hlavní obsah

Mistři Evropy tvrdě narazili! Zapomeňte na zlaté Euro, nabádá Portugalce kouč Santos

Basilej

Před dvěma měsíci byla země ze západního pobřeží Pyrenejského poloostrova doslova na nohou. Portugalští fotbalisté, kteří vybojovali na pařížském Stade de France poprvé v historii titul mistrů Evropy, byli po návratu domů nadšeně vítáni. Jenže nádherná doba oslav je už pryč. Odstartovala totiž kvalifikace na světový šampionát 2018 v Rusku a svěřenci trenéra Fernanda Santose v ní hned na úvod schytali pořádnou facku.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Portugalský trenér Fernando Santos musel hned v úvodu kvalifikace MS 2018 skousnout porážku, mistři Evropy padli ve Švýcarsku.

Článek

Portugalci bez zraněného Cristiana Ronalda prohráli v úterý ve Švýcarsku 0:2. Podle kouče Santose musí hráči zapomenout na zlaté Euro, pokud chtějí být úspěšní také v bojích o příští MS.

Švýcaři v Basileji rozhodli už v úvodní půlhodině, ve které se trefili Breel Embolo a Admir Mehmedi. "Inkasovali jsme z jediného momentu, kdy byl soupeř blízko naší branky. Potom jsme se stáhli a dovolili Švýcarsku vyhrávat osobní souboje. Evropský šampionát musí být zapomenut," řekl po utkání Santos.

Teprve potřetí v historii noví mistři Evropy hned v úvodu další kvalifikace prohráli. Předtím se to v roce 2004 stalo Řecku a v roce 1965 Španělsku. Portugalci neuspěli poprvé po 14 soutěžních duelech a dvou letech.

"Nebyli jsme tak silní jako obvykle. V kvalifikaci se tohle nesmí stávat," prohlásil Santos, jehož tým v červencovém finále ME zdolal po prodloužení domácí Francii 1:0.

Santos byl spokojený se zlepšením v závěru, kdy se hosté dostali do několika příležitostí a Nani v 82. minutě trefil tyčku. "Když jsme prohrávali 0:2, snažil jsem se změnit několik věcí a hrát se dvěma útočníky. Měli jsme gólové šance, ale mohli jsme si jich vypracovat i víc," konstatoval jednašedesátiletý kouč.

"V závěrečných fázích Švýcarsko jen bránilo. My si vytvořili velké šance až v posledních minutách, kdy jsme hráli víc srdcem. Kdybychom dali branku, mohli jsme se vrátit do zápasu," doplnil Santos.

Švýcarský kouč Vladimir Petkovic měl z výhry radost, ale snažil se ji nepřeceňovat. "Teď můžeme oslavovat, ale další den budeme opět nohama na zemi. Stále zbývá devět utkání," upozornil třiapadesátiletý trenér.

"S tímto výsledkem se dostaneme do zpráv v Evropě, protože jsme porazili úřadující šampióny. Z každého pozitivního výsledku je v této zemi euforie. Tenhle zápas byl důkazem, že dokážeme se silnými týmy nejen soupeřit, ale také je porážet," dodal Petkovic.

Probojuje se Portugalsko na MS 2018 v Rusku?
Ano
63,9 %
Ne
36,1 %
Celkem hlasovalo 2167 čtenářů.

Reklama

Související témata: