Hlavní obsah

Do Hamburku nejedeme prohrát, věří Pavelka

Praha

Ve fotbalové reprezentaci je záložník Kasimpasy David Pavelka rok a na kontě má dvanáct zápasů. Přesto už patří v mladém týmu ke zkušeným hráčům. Při neúčasti zraněného Vladimíra Daridy bude velká odpovědnost stát na něm. V duelu s německými mistry světa se však necítí předem poražený...

David Pavelka ke kvalifikaci s Německem

 
Článek

Čeká vás souboj s mistry světa. Jaké má český tým šance?

To se pozná na hřišti. Ve fotbale se může stát všechno. Favority ale nejspíš nebudeme (úsměv), to však neznamená, že bychom jeli do Hamburku prohrát. Budeme se snažit Němce pozlobit. Už jsme viděli nějaká videa z jejich zápasů, sílu mají obrovskou. Naší výhodou ale je, že oni musí, my můžeme. Bude to od nás chtít velkou trpělivost, a pokud se k něčemu dostaneme, pak nepanikařit a snažit se situace maximálně využít. Oni mají vzadu nějaké slabiny a také udělají chybu.

Zápasy do značné míry rozhodují středové řady...

Tu mají Němci úžasnou. Mají v ní skvělé fotbalisty, kteří spolu hrají už dlouhou dobu a prezentují svůj zažitý systém. Jsou to komplexní borci, pracanti, kteří se nebojí ani zabrat dozadu.

Kdo jsou podle vás klíčoví hráči středové řady?

Mně osobně se hodně líbí Toni Kroos a Mesut Özil. Kroos není žádný rychlík, ale umí rozdávat krátké i dlouhé balóny, obejít hráče a vystřelit z dálky. Özil je výborný technik a navíc z Arsenalu, který mám rád.

Němci mají propracovaný herní systém, ale každý se dá přečíst, nebo ne?

Dá, ale Němci mají tak velkou kvalitu, že stejně udělají to, co chtějí, nebo si pomohou improvizací.

Hraje se proti nim těžko. Norové zkusili hluboký blok a dostali tři góly. Co tedy hrát?

Najít nějaký kompromis mezi hlubokým blokem a otevřenou hrou. Nesmíme být tak pasivní, jako Norové, ale také nemůžeme bláznit. Otevřít s nimi hru, to je sebevražda. Musíme být aktivní dopředu. Norové měli pár šancí, ale nedali je. Důležité je vytěžit z minima maximum. Snažíme se hrát kolmo dopředu, což se nejspíš nebude měnit, ale musíme být efektivní. Rychlostní typy v mužstvu máme.

Ve středové řadě jste hodně spolupracoval s Vladimírem Daridou, který tu kvůli zranění není. Bude nejen vám hodně chybět?

Vláďa byl vždycky motor středové řady, pokryje spoustu prostoru a navíc dává hře myšlenku. Má taky suprové vlastnost, že chce hrát za každé situace. I když se mu nedaří, snaží se to zlomit. Nejraději by každou akci rozjel a pokud možno i zakončil. To nám bude hodně chybět. Musíme se s tím vypořádat jako tým.

Víte, s kým budete ve středové řadě hrát?

Vůbec ne, ani nevím, jestli budu hrát já. V každém případě náš herní styl bude jiný. Vláďovi je nejblíž asi Bořek Dočkal, také chce být u všeho. Hraje ale trochu víc z lajny.

Jak jste přivítali Lukáše Droppu, který je pro většinu lidí, asi včetně hráčů, úplnou neznámou?

Pro mne rozhodně neznámou není. Vyrůstali jsme spolu v dorostu Sparty. Sledoval jsem ho, i když se naše cesty rozešly. Je to hráč na stejnou pozici, jako hraji já, i s dobrou střelou.

Reprezentační tým se hodně změnil. Cítíte se už jako mazák?

To ne, i když proti některým klukům mám větší zkušenosti, ale mazák určitě nejsem. Pravdou je, že mužstvo je mnohem mladší, než jsme byli léta zvyklí. Samozřejmě všichni musíme ukázat, že sem patříme. Každý tak máme obrovskou motivaci se ukázat, a na srazech být co nejčastěji.

Ještě na skok do Turecka. Už se Kasimpasa probrala z krize v úvodu sezóny?

Je to lepší a hlavně nadějnější. S příchodem nového trenéra Kemala Özdese se zvedla vlna optimismu. Dělali jsme začátečnické chyby, i když jsme byli v zápasech lepší. Změnila se herní filozofie, o víkendu jsme nezdary zlomili první výhrou. Mužstvo si ale pořád ještě sedá, protože k velkým změnám v kádru došlo až v samém závěru přestupového období.

Reklama

Související témata: