Hlavní obsah

Ze Sibiře do reprezentace! Po Polsku a Rumunsku si Droppa lebedí v ruském Tomsku

Radek MalinaSport.czPrávo

Ještě před pár měsíci se připravoval na sezónu v rámci kempu hráčů bez angažmá. Nyní se ale fotbalový záložník Lukáš Droppa chystá prvně v kariéře s elitním reprezentačním výběrem, který navíc narazí v sobotu na úřadující mistry světa z Německa. „Je to jako pohádka," lebedí si sedmadvacetiletý borec.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Droppa na srazu fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

„Ještě jsem ani neměl čas přemýšlet, že jsem v národním týmu. Ale zatím není důvod k přehnané radosti. Každopádně první tři dny u mužstva jsem byl v takovém kolotoči, že nebyl ani čas na nervozitu," přiznává po středečním dopoledním tréninku borec patřící ruskému Tomsku, kde sice první čtyři zápasy proseděl na tribuně kvůli problémům s registrací, pak byl ale pětkrát v základní sestavě a zaujal i reprezentační trenéry.

„Volal mi asistent Kočí. Já myslel, že chce, abych byl připravený jako náhradník. A pak mi říká, že mám přijet. Tak jsem se ho pro jistotu zeptal ještě jednou, jestli si rozumíme a nevyložil jsem si to špatně. Je to docela vtipné. Vím, že někteří kluci v nároďáku ani nevěděli, kde hraju," směje se Droppa.

S fotbalem začínal v Traplicích, pak zamířil do mládežnické akademie Slovácka a v šestnácti přestoupil do Sparty. Za její elitní tým nikdy nenastoupil a postupně oblékal dres ve Vlašimi, Ostravě, Slasku Vratislav a rumunské Pandurii. „Být členem reprezentace je jako pohádka, protože poslední roky byly krušné, trošku peklo. Hlavně v Rumunsku panovaly problémy s financemi. V létě jsem proto ukončil smlouvu, hráčská asociace v čele s paní Haindlovou mi pomohla vyvázat se z kontraktu," vzpomíná na letní nejistotu Droppa.

„Nebál jsem se, že zůstanu bez práce. Měl jsem nabídky z Polska i dobrých klubů v Česku. Ale od první chvíle jsem preferoval Rusko a měsíc čekal, jestli přestup vyjde. Když se pak ozval Tomsk, ohromně mi pomohl kemp pro hráče bez angažmá, protože jsem dostal jeden den na rozkoukání a následně šel do přípravného utkání s Tiraspolem. Kdybych vyhořel, možná by mě poslali domů. Ale díky kempu jsem byl nachystaný, žádná katastrofa se nekonala," lebedí si Droppa.

Sibiř ho neodradila

S Tomskem tak podepsal dvouletý kontrakt. „Myslím, že ruská liga je hodně silná. Při každém přestupu jsem se snažil jít do lepšího klubu. Když jsem mířil z Baníku do Slasku, šlo o obrovský krok vpřed. Hráli jsme nejlepší fotbal v Polsku. Pak jsem odešel do Rumunska, kde je liga techničtější, rychlejší a velmi pestrá, protože v klubech je hodně zahraničních hráčů. A ruská liga je ještě silnější," je si jistý Droppa. „Pochopitelně je to spjaté s financemi. Zenit Petrohrad či CSKA Moskva jsou úplně jinde, ale ostatní kluby mají rozpočty na úrovni Sparty či Slavie," popisuje Droppa ekonomické možnosti klubů v Rusku.

Od přesunu jej neodradil ani fakt, že Tomsk leží až daleko na Sibiři. „Je pravda, že jsme z prvoligových ruských klubů nejvíce na východě. Ale měl jsem dobré informace od manažera. Znal jsem zázemí i podobu fungování klubu," vysvětluje Droppa, jehož nevyděsily ani dlouhé přesuny. „Jsme prakticky v Asii, tudíž létáme hodně. Ale jednou za čtrnáct dnů to člověk vydrží. Klub si pronajímá letadlo a zatím jsme byli ve vzduchu nejdéle pět hodin. Ale nejdelší štace nás teprve čekají," přiznává.

Rusko hraje v Droppových plánech důležitou roli. „Před dvěma lety jsem mohl jít do Malagy, což trošku smolně nevyšlo. Ale jsem realista a vím, kde jsou mé možnosti. Z Rumunska se do Anglie nepřestupuje. Jsem rád za Tomsk a chci v Rusku zůstat dlouho. A kdybych se časem posunul třeba do některého z moskevských klubů, byl bych nadšený," vypravuje.

Navíc pokud se udrží v reprezentaci a národnímu týmu se bude dařit, v roce 2018 bude právě Rusko hostit mistrovství světa. „Nedělám si těžkou hlavu. Dnes jsem v reprezentaci, příště být nemusím. Jestli nedostanu proti Německu ani Ázerbájdžánu šanci, budu se snažit v klubu makat ještě více, abych se dočkal další nominace. Cítím, že přišla nová éra, kdy mám šanci. Ale nestresuji se. V životě jsou horší věci. A já navíc nejsem trémista," směje se Droppa při vidině možného debutu proti mistrům světa.

Reklama