Hlavní obsah

Myslel jsem, že střela skončí gólem, přiznal Dočkal

Hamburk

Záložník Bořek Dočkal byl v sobotu v Hamburku jediný, kdo dokázal ohrozit německou branku a donutil gólmana Manuela Neuera ukázat, co umí. Po zápase, který český výběr prohrál 0:3, jako by stále nevěřil, že míč neskončil v síti...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Skalák (vlevo), Ladislav Krejčí (uprostřed) a Bořek Dočkal během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

Vy jste byl jediný, kdo vypálil nebezpečně mezi tyče. Co vaší střele chybělo, aby skončila v síti?

Nevím... Opravdu jsem si myslel, že to bude gól. Míč před ním vyplaval hodně pozdě, obstřeloval jsem hráče před sebou. Neměl moc času zareagovat. Bylo to už po hodině hry, do té doby neměl žádnou práci, a pak udělá takový zákrok... To ukazuje jeho velikost.

Čekal jste, že Němci budou v zápase tak výrazně dominantní?

Čekal... My jsme chtěli podat co nejlepší výkon, aby ten rozdíl mezi oběma týmy, který byl jasný předem, byl co nejmenší, abychom jim zápas co nejvíc znepříjemnili. Jenže na jejich straně je obrovská kvalita na každém postu, ale i týmová. Měl jsem z nich pocit, že oni volí správné řešení za každé situace. Ve chvíli, kdy jsme zkusili trochu vysunout pressing, oni okamžitě věděli, které prostory se tím otevírají, kam míč dostat. Mají skvělou rotaci hráčů, vždycky někde vyplave minimálně jeden, dva volní. Můžete zkoušet cokoliv, ale oni vám nic nedovolí, jsou prostě perfektní v rozestavení i pohybu.

Velmi obtížně jste získávali míč, ale velmi lehce a rychle jste o něj přicházeli...

V tom jsme chtěli být lepší. Že nás zatlačí a budou nás přehrávat, to jsme věděli. Ale chtěli jsme využít právě okamžiků, kdy se dostaneme k míči, tam byla šance, že když dobře provedeme přechodovou fázi, udržíme míč, můžeme být nebezpeční. Jenže jsme to nedotáhli. Už v první půli vznikaly situace, kdy jsme mohli jít tři na tři nebo čtyři na čtyři, z nichž by mohlo něco být, ale bohužel jsme žádnou nedotáhli. V utkáních s takovým týmem, pokud se vám nějaká možnost naskytne, musíte ji využít líp. Ono se to ale na druhou stranu těžko dělá, když vás drží dlouhé minuty bez balónu a jen se posouváte. Kolikrát už není síla po získání míče něco s ním udělat a nikdo se ani nenabízí.

Nebyli jste v utkání až příliš nervózní?

To si nemyslím. Za stavu 0:3 jsme míč podrželi víc, už jsme hráli uvolněně. Pravdou ale je, že Němci už se za tohoto stavu také nikam nehnali a trochu nás nechali hrát.

Berete zápas tak, že jste prohráli se ctí, protože jste nepostavili deset lidí na vlastní vápno, ale snažili se i hrát fotbal?

To jsme si řekli už před zápasem, že oni jsou jasní favorité, ale musíme zápas odehrát se ctí. Vzdorovat jim. O to jsme se snažili. Neumím říct, jak by zápas vypadal, kdybychom šli do absolutního rizika a napadali je vysoko, čímž bychom jim otevřeli prostor, nebo kdybychom naopak zalezli. To jsme nechtěli, kdybychom před šestnáctkou zaparkovali autobus, dopadli bychom hůř. To mají sehrané perfektně. Náběhy vám obranu úplně roztrhají. Takhle jsme je napadáním chvílemi drželi dál od naší brány.

Mění vítězství Ázerbájdžánu nad Nory nějak situaci před vzájemným úterním zápasem v Ostravě?

Vůbec nic. Ať by dopadli s Nory jakkoliv, stejně vzájemný zápas musíme vyhrát. Nebude to jednoduché, ale pokud chceme hrát o druhé místo, domácí utkání musíme zvládat.

Nemůže se prohra s Němci na týmu podepsat psychicky?

To určitě ne.

Hrál jste se Spartou proti Schalke, pak s Dortmundem a teď jste potkal německou reprezentaci. Je rozdíl mezi německým a českým fotbalem opravdu tak velký, jak ukázaly nejen sobotní výsledek, ale především jasná dominance mistrů světa?

Obecně se to říct nedá. Se Schalke se hrát dalo, i když kvalita byla také velká, ale odehráli jsme vyrovnané partie. O level výš byl Dortmund a vrcholem byl duel s německou reprezentací. Když srovnám špičkové týmy, s nimiž jsme se potkali, a každý měl výrazné individuality, pak německá reprezentace je jednoznačně nejvýš. Tohle je top tým, jakých na světě moc není. Mají nejen super hráčské individuality, ale i obrovskou týmovou kvalitu. V tomhle mužstvu se sešlo úplně všechno.

Reklama