Hlavní obsah

„Ostraváci“ Vaclík a Vydra věří v kouzlo vítkovického stadiónu

Ostrava

Reprezentanti Matěj Vydra a Tomáš Vaclík prožili na fotbalovém hřišti ve Vítkovicích trávníku klíčové okamžiky své dosavadní kariéry. Někdejší útočník Baníku Vydra ve Vítkovicích vstřelil své první dva prvoligové góly, brankář Vaclík ve Vítkovicích fotbalově vyrostl. A oba svorně doufají, že genius loci bude fungovat i dnes večer, kdy se na Městském stadiónu v Ostravě národní tým utká od 20.45 v kvalifikaci na světový šampionát do Ruska s dosud neporaženým Ázerbájdžánem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Tomáš Vaclík na tréninku české reprezentace před kvalifikačním zápasem s Ázerbájdžánem.

Článek
Fotogalerie

Po rozsáhlé rekonstrukci stadiónu, které skončila definitivně až v loňském roce, odehrála česká fotbalová reprezentace v Ostravě jediné utkání. V přípravě na evropský šampionát ve Francii porazila Vrbova družina loni v listopadu Srbsko 4:1. „Tím, že tady je atletická dráha, to není úplně typický fotbalový stadión. A je dobře, že jsme si to tady už vyzkoušeli. Srbsko jsme porazili a doufám, že nám ta pozitivní bilance zůstane," říkal vítkovický odchovanec Tomáš Vaclík, který si poprvé v kariéře užívá post reprezentační brankářské jedničky.

„Na tomto stadiónu jsem se učil hrát fotbal, jsem tady doma. Moc rád se sem vracím, vždyť v Ostravě máme s manželkou oba rodiny. Pokaždé to tady pro mne bude speciální zápas i proto, že spousta známých dorazí přímo na stadión. Musel jsem shánět asi padesát lístků," svěřoval se 27letý gólman Basileje.

Jeho o tři roky mladší spoluhráč z reprezentace Matěj Vydra sice pochází z Vysočiny, nicméně právě ve Vítkovicích vstoupil po přestupu z Jihlavy do Baníku do světa velkého fotbalu. Baník měl v roce 2010 na Bazalech problémy s vyhříváním a na čas se přesunul do Vítkovic. Tehdy 17letý Vydra tehdy naskočil do zápasu proti Jablonci až v 79. minutě, nástup na scénu to byl ale parádní.

„Odehrál jsem tady první domácí ligový zápas a dal jsem dva góly," vzpomínal na šest let staré utkání útočník druholigového anglického Derby County. „Moc bych si přál, aby ten návrat sem byl znovu gólový a hlavně vítězný, protože my musíme utkání s Ázerbajdžánem za každou cenu vyhrát," připomněl Vydra.

Jak dopadne kvalifikační duel MS mezi Českem a Ázerbájdžánem?
Vyhraje Česko
52,5 %
Ano, zápas skončí remízou
15,3 %
Zvítězí Ázerbájdžán
32,2 %
Celkem hlasovalo 15446 čtenářů.

Reklama