Hlavní obsah

Potetovaný kuřák Prosinečki mění fotbalový Ázerbájdžán

Radek MalinaSport.czPrávo

S patřičným sebevědomím dorazili fotbalisté Ázerbájdžánu do Ostravy k pokračování kvalifikace mistrovství světa 2018. Ze dvou zápasů vybojovali šest bodů a zatím neinkasovali. Před dnešní konfrontací s českou reprezentací (od 20:45, vysílá ČT Sport, on-line na Sport.cz) mají v táboře protivníka všichni jasno: začíná se projevovat práce trenéra Roberta Prosinečkiho, jednoho z nejlepších záložníků historie.

Foto: Profimedia.cz

Svérázný trenér Robert Prosinečki stojí za vzestupem ázerbájdžánského národního týmu.

Článek

„Fotbalová vášeň v Ázerbájdžánu roste. Mým hlavním úkolem je dostat do hráčů vítěznou mentalitu, což je dlouhý boj," říká opatrně sedmačtyřicetiletý rodák z Německa, který hrál díky otcovým kořenům za Chorvatsko, ale po matce je napůl i Srb.

Právě proto se vlastně stal skvostným fotbalistou. V Dinamu Záhřeb se trenér tehdy osmnáctiletému mladíkovi vysmál, a tak otec nelenil a syna nabídl v dobách tehdejší Jugoslávie u největšího nepřítele, jímž byla CZ Bělehrad. A Prosinečki se stal jedním z nejlepších hráčů chorvatské historie. Slavil velká vítězství a prožil skvělou kariéru, během níž jako jeden z mála fotbalistů oblékal dres Realu Madrid i Barcelony.

S trénováním začínal v CZ Bělehrad, což je pro „čistokrevného" Chorvata štace zapovězená. Dvakrát tým dovedl k druhé příčce v lize, pak slavil úspěch v Kayserisporu, aby se v prosinci 2014 chopil reprezentace Ázerbájdžánu. Dostal jediný cíl: postoupit s týmem na mistrovství Evropy 2020.

Higuaín? Je vypasenější než já

„Neexistuje žádná záruka, že budu mít úspěchy jako v hráčské kariéře. Když jsem byl skvělý hráč, nemusím být automaticky skvělý trenér," krčí rameny Prosinečki. „Ale jako hráč jsem byl vždy vítěz. A právě tohle musím mimo jiného předat fotbalistům v Ázerbájdžánu," vysvětluje muž, jehož tělo na mnoha místech zdobí obří tetování, z nichž řadu si nechal udělat až po hráčské kariéře.

Prosinečki byl vždy originál. Už v dobách aktivní kariéry byl silným kuřákem a trenéři mu často se skřípěním zubů tolerovali, když si cigaretu dopřál i během přestávky utkání. „Kouření je katastrofa. Ale nedokázal jsem přestat. Naopak. Jako trenér kouřím ještě více. Nikdo mě neomezuje a k tomu ty nervy," krčí rameny Prosinečki, jenž nikdy nešetřil ostrými výroky, což mu zůstalo i po kariéře. Nedávno šokoval komentářem k přestupu Higuaína do Juventusu. „Zaplatili devadesát miliónů eur za malé prase. Je víc vypasený než já," šokoval šéf lavičky Ázerbájdžánu.

Většinu energie však věnuje budování tamní reprezentace. „Země má velký potenciál. Jsou tam skvělí mladí hráči. Do fotbalu se ve velkém investuje, zlepšuje se infrastruktura," přibližuje podmínky v netradiční fotbalové destinaci Prosinečki.

Baku, hlavní město země, bylo vybráno při netradičním formátu ME 2020 jako jedno z pořadatelských měst a je nadmíru jasné, že Prosinečkiho úkolem je připravit tým, který vybojuje účast na závěrečném šampionátu. „Pro Ázerbájdžán jde o klíčovou metu," přiznává bronzový medailista z MS 1998. „V zahraničí moc neznají mentalitu zdejších lidí, ale jde o sportovní zemi. Její obyvatelé vážně milují fotbal," ujišťuje Prosinečki, že se nepustil do předem ztraceného projektu.

Jak dopadne kvalifikační duel MS mezi Českem a Ázerbájdžánem?
Vyhraje Česko
52,5 %
Ano, zápas skončí remízou
15,3 %
Zvítězí Ázerbájdžán
32,2 %
Celkem hlasovalo 15446 čtenářů.

Reklama

Související témata: