Hlavní obsah

Už i San Marino dalo gól, vlastně dva. A překonalo Čechy

Oslo

Kam se hrabou se svou radostí vítězové Ligy mistrů. Je to nic proti tomu, když se fotbalisté San Marina dočkají branky. Však je to taky pořádný svátek. Něco takového se neděje zrovna pravidelně. Včera se San Marino v pokračování české skupiny C kvalifikace MS na norské půdě dočkalo hned dvakrát. Nejprve Davide Simoncini mířil do nesprávné branky. Krátce po přestávce ovšem vyrovnal Mattia Stefanelli.

San Marino dalo v Norsku gól. Dočkalo se po více než roce.

 
Článek
Fotogalerie

Jeho tým se radoval z gólu poprvé od září 2015, kdy v rámci kvalifikace na evropský šampionát podlehlo 1:2 v Litvě. Na nohy vyletěl kompletní realizační tým.

I celek z maličké země se tak v téhle kvalifikaci už dočkal vstřelené branky. V boji o MS to byl dokonce první gól San Marina na půdě soupeře po dlouhých patnácti letech. Co na tom, že nakonec prohrálo 1:4. Vystoupení svěřenců Giampaola Mazzy mělo i tak neskutečný ohlas na sítích. A ve studiu norské televize z vyrovnání byl poprask a tma.

„Dali jsme dnes večer více gólů než Anglie," poznamenal kdosi na Twitteru. Angličané hráli 0:0 ve Slovinsku.

S Čechy tam srovnání není. Nicméně faktem je, že tým Karla Jarolíma na rozdíl od San Marina ještě v téhle kvalifikaci neskóroval a s Kyprem zůstává jediným celkem, kterému se to v evropské části kvalifikace o MS 2018 ještě nepovedlo. Naproti tomu také ovšem dvakrát v zápase neinkasoval.

Co zbývá českým fandům. Trpět a čekat, že se to povede snad příště 11. listopadu proti Norům. Když to proti nim zmáklo i San Marino... Tým, v němž je minimum hráčů, kteří se fotbalem živí. Zato v něm jsou studenti, bankovní úředníci, barman... A celé to vede učitel.

Čeští příznivci musejí přežít střelecký bolehlav a dívat se na to s nadhledem a vtipem.

Jarolímův tým je přece jen v něčem lepší než San Marino. Vždyť i bez gólu se nějaké ty body urvat dají. Už dva.

No a z dlouhodobějších perspektiv mohou přijít různé pohledy. Jedovaté. Nadsazené... Lze vítat úvahy nového šéfa FIFA Gianniho Infantina o tom, že by na MS mohlo někdy v budoucnu startovat až 48 zemí. Skoro čtvrtina světa. To by bylo, že by tam občas český celek nepronikl, mohou doufat optimisté.

Ale pozor aby nedošlo i na jiný návrh. Ten už hodně dávný od Karla Brücknera, který kdysi přednesl, aby fotbaloví trpaslíci hráli jakousi předkvalifikaci, aby pak ve skupinách tolik nezacláněli. No, snad by to český tým zvládl.

Reklama

Související témata: