Hlavní obsah

Hlavně nepanikařit, nabádá Gebre Selassie po debutu v Jarolímově éře

Ostrava

Hořký debut v éře Karla Jarolíma prožil reprezentační obránce Theodor Gebre Selassie. V úterý naskočil do zápasu v národním dresu prvně od letní změny na trenérském postu a musel překousnout bezbrankovou remízu s Ázerbájdžánem ve skupině C kvalifikace o MS 2018.

Theo Gebre Selassie a jeho pohled po utkání.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Někdy se to sejde, že přestože mužstvo dominuje, ztroskotá na vlastní špatné produktivitě. Šancí jsme měli dost. Kdybychom jednou skórovali, zřejmě jsme nyní byli v úplně jiné pozici," přemítal devětadvacetiletý borec.

S osmatřiceti starty byl na začátku zápasu služebně druhým nejzkušenějším mužem české sestavy. Z pozice krajního obránce se několikrát dostal do nebezpečné střelecké pozice, ale ani on kvalifikační mizérii českého výběru utnout nedokázal. „Když jsem neskóroval, pochopitelně jsem něco mohl udělat lépe. Snažil jsem se hlavně trefit branku, míč jsem jen slabě líznul a trefil přímo do náruče brankáře," posteskl si Gebre Selassie při vzpomínce na příležitost z prvního poločasu.

I proto český tým jen remizoval. „Přitom začátek byl podle plánu a dostali jsme soupeře pod tlak. Ale po přestávce šlo z naší strany o křeč. Nedokázali jsme přijít s kreativní myšlenkou, kterou bychom obranný blok Ázerbájdžánu rozbili," věděl Gebre Selassie.

Odmítal svalovat vinu za ztracené body na velkou rošádu v sestavě. Trenér Jarolím ve srovnání s předchozím sobotním duelem v Německu (0:3) nasadil sedm jiných hráčů v základní sestavě. „Vždyť i v Hambuku jsme v daném složení nastoupili poprvé. Na nesehranost se nemůžeme vymlouvat. Jsme v reprezentaci, nikdo si sem nejezdí sednout plánovitě mezi náhradníky. Fakt, že nastoupili kluci z lavičky přece neznamená, že jde o nevýhodu," dumal Gebre Selassie.

Odmítá, že by kvalifikace o mistrovství světa 2018 byla po třech zápasech ztracená, byť český tým má na kontě jen dva body. „Nejde o ideální vstup, ale ještě je hodně zápasů a můžeme body promarněné doma získat na hřištích soupeřů. Pro psychiku nejde o dobrou situaci, ale nemůžeme věšet hlavy a panikařit. Nijak bychom si nepomohli," přesvědčoval devětadvacetiletý zadák.

„Nemáme hráče v top klubech a měli jsme s Ázerbájdžánem problémy, ale nebyli jsme jediní. Fotbal se vyrovnává. Nemáme vyloženého lídra, ale je třeba to překonat týmovým pojetím. A začít se prosazovat v koncovce. Právě produktivita je naším klíčovým problémem," tvrdil Gebre Selassie.

Reklama

Související témata: