Hlavní obsah

Vrchol tohoto týmu? Třeba příští EURO, myslí si reprezentační novic Droppa

Ostrava

Na kvalifikačním utkání v Ostravě, kde v sezóně 2012/2013 v dresu Baníku poprvé okusil prvoligový fotbal, se záložník Tomsku Lukáš Droppa hodně těšil. O to víc, že dostal důvěru hrát od první minuty. Po bezbrankové remíze české reprezentace s Ázerbájdžánem byl ale hodně smutný. „To, že jsem dostal důvěru hrát v Ostravě od začátku, pro mě znamenalo hodně moc. Trenér mi dal důvěru, které si moc vážím. Na stadión přišlo asi třicet lidí z rodiny, setkal jsem se s fanoušky Baníku, kteří mě znají. Strašně moce jsem chtěl vyhrát, bohužel to nevyšlo a jsem z toho strašně zklamaný,“ řekl sedmadvacetiletý rodák z Uherského Hradiště.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Lukáš Droppa (vpravo) v souboji s Rahidem Amirgulijevem z Ázerbájdžánu.

Článek
Fotogalerie

Karel Jarolím po zápase s Ázerbájdžánem.

Theo Gebre Selassie a jeho pohled po utkání.

Tři zápasy nedalo Česko v kvalifikaci gól. Čím to je?

Na to neumím odpovědět, ale první poločas byl docela dobrý a bylo to jenom o tom gólu. Koncovka je špatná, ale není to vina jen útočníků. Měli jsme rohy, standardky a gól může dát každý. Každopádně už je to trochu stresující, ale já jsem si jistý, že na hřišti nebyl jediný hráč, který by nechtěl vyhrát. Vím, že na nás budou někteří plivat, ale my jsme se na to nevykašlali. Dali jsme do toho opravdu maximum. Někdy to je tak, že se nedaří, protože se moc snažíte.

Na to, že by český tým měl ztrácet body s Ázerbájdžánem, si bude fanoušek těžce zvykat.

To my také, ale Ázerbájdžán má teď štěstí, vydržel to samé i proti Norům, nad nimiž dokonce vyhrál. Daří se jim, stojí při nich štěstí, my bohužel nemůžeme dát gól.

Už jste si zvykl být členem reprezentačního týmu?

Velmi rychle. Mezi mnou a ostatními kluky nejsou nějaké velké rozdíly. Ostatní kluci jsou věkově většinou okolo mne a sedli jsme si. Byl to pro mě příjemný týden, poznal jsem, jak to v reprezentaci funguje. Jediné, co se nepovedlo, jsou ty výsledky.

Byl tedy v něčem ten návrat do Ostravy příjemný?

To ano, byl. Ale my jsme přijeli především vyhrát a to se nepovedlo. Navíc jsme ve třetím zápase kvalifikace bohužel nedali gól. Přitom jsme Ázerbájdžánce jasně přehrávali. Neměli v podstatě žádnou šanci, jenom bránili. My jsme měli pět šest náznaků, dvě tři šance aly byly velké a to jsme měli proměnit. Kdyby se tak stalo, tak by museli otevřít hru a věřím, že bychom vyhráli vyšším rozdílem. První gól by stačil k tomu, abychom utkání v pohodě dovedli k vítězství, protože nás neměli čím ohrozit.

Jak jste si užil ostravskou atmosféru na stadiónu?

Ta byla jednoduše nádhera. Atmosféra byla výborná, lidé i po zápase nám zatleskali. Sice se ozval i pískot, ale když jsme šli k tribuně, kde byli fandové Baníku, tak to na všech klucích zanechalo dojem. I když se výsledek nepodařil, tak fandové vycítili, že jsme na hřišti nechali všechno.

O to více asi mrzí, že jste jim nemohli dát výhru, že?

Bohužel nemáme v současné chvíli tak vyspělý tým, jaký býval v minulosti. Ale ani tým okolo Pavla Nedvěda nevyhrával tituly ve 24 letech, jak to je poskládané teď. Ten tým je mladý. A ačkoliv tahle kvalifikace ještě není rozhodně ztracená, osobně vidím vrchol tohoto mužstva na nadcházejícím mistrovství Evropy. Za dva tři roky tenhle tým vyspěje a zase to může být jedna z dobrých generací. Moc rád bych byl její součástí.

Vzpomněl jste si při cestě do Ostravy na Baník?

Jasně. Díky Baníku jsem dostal šanci v lize, bohužel jsem neodešel v dobrém. Byl jsem asi první, který z toho týmu utekl. Všichni víme, jak to v Baníku před časem vypadalo. Jsem rád, že jsem to udělal, protože má kariéra jde stále nahoru.

Máte zprávy, jak to vypadá s Baníkem nyní?

Co vím od místních, tak mají docela dobré názory na nového majitele a věřím, že Baník zvedne, že mužstvo půjde znovu nahoru a v klubu bude všechno fungovat jako dříve.

Takže Baník pořád sledujete?

Ano, stejně jako Slovácko. Na Baník nedám dopustit, ani na jeho fanoušky. Ale na ty pravé. Nemluvím o několika hloupých lidech, ale o fandech, kteří neškodí klubu. Na ty nezapomenu. Když mám volno, tak pořád rád do Ostravy jezdím pozdravit i některé fanoušky, mám s nimi dobré vztahy a nikdy na ty dva a půl roku nezapomenu.

Jen jste měl smůlu, že jste v Ostravě byl ve špatnou dobu?

Mně se to tak stává. Většinou přijdu do klubu v nesprávnou chvíli. Když jsem šel do Polska (Śląsk Wrocław), tak tam také byly problémy, bylo to zlé finančně. Totéž se mi stalo nedávno v Rumunsku. Tamější klub (CS Pandurii Târgu Jiu) deset roků fungoval bez problémů a když jsem přišel, tak zkrachoval.

V Tomsku vše funguje?

Uvidíme. Snad bude fungovat. Mám v tom trochu smůlu. Ale věřím, že snad jednou trefím na klub, kde bude všechno v pořádku.

Porazí čeští fotbalisté v dalším kvalifikačním duelu MS 2018 doma Norsko?
Ano
38,9 %
Ne
61,1 %
Celkem hlasovalo 2211 čtenářů.

Reklama

Související témata: