Hlavní obsah

Trpaslík se zlobí: Nepoučitelní arogantní Němci. A s bílými ponožkami v sandálech!

San Marino

Byl to zápas s naprosto hladkým průběhem na hřišti, ale je z něj málem mezinárodní skandál. Zástupci San Marina se čertí nad vyjádřeními, k nimž se uchýlil německý fotbalista Thomas Müller po kvalifikační výhře mistrů světa 8:0 na půdě státečku z Apeninského poloostrova.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Němec Serge Gnabry (8) a Luca Tosi ze San Marina.

Článek

„S profesionálním fotbalem to nemá co do činění. Zbytečný zápas, zbytečné riziko," vyjádřil se Müller po utkání, v němž Němci „v suchém triku" dokráčeli k vysokému vítězství.

Svými slovy nastartovali rýpavou odezvu mluvčího sanmarinského olympijského výboru Alana Gasperoniho. A nejen jeho.

„Máš pravdu, je to bezvýznamný zápas. Pro tebe," psal Gasperoni na facebooku Müllerovi. Hvězda Bayernu podle něj vůbec nemusela vážit cestu na jih, během víkendu bez bundesligy mohla zůstat doma s partnerkou na pohovce nebo se zúčastnit třeba nějaké sponzorské akce. A sžíravě s jazykovou rozverností přidal pro Müllera hned deset důvodů, kvůli kterým sám považuje zápas za důležitý.

„Zápas posloužil, aby ti ukázal, že ani proti tak slabému týmu, jako je ten náš, nejsi schopen dát gól. Neříkej, že tě neštve, jak tě Simoncini vychytal," psal Gasperoni s tím, že fotbal patří všem a nemůžou si ho nárokovat jen velké a silné země.

San Marino a jim fotbalově podobné země takové zápasy chtějí už jen z ekonomických důvodů. Je to - jak se ukazuje - pro ně i vítaná příležitost smlsnout si na větších či menších náznacích arogance obrů. Publikum si najdou. Gasperoniho vyjádření má na sítích velkou odezvu.

„Zápas posloužil tomu, aby naše i vaše federace získala finance z vysílacích práv. A mám pro tebe tajemství, my z toho postavíme nové fotbalové hřiště v odlehlé vísce Acquaviva, na což by stačil tvůj půlroční plat. Za práva na devadesátiminutový zápas. To jde, že?" pokračoval mluvčí.

„(Zápas) pomohl i tomu, že tvůj kamarád Gnabry dostal první šanci v nároďáku, a mohl se tak trefit hned třikrát," přidal další z důvodů.

A své jedovatosti dodal snad nejprůraznější náboj v posledním bodu s narážkou na módní prohřešek. „A taky to pomohlo k tomu, aby bylo vidět, že i když nosíš ty nejkrásnější věci od adidasu, pořád budeš jen někým, kdo si vezme do sandálů bílé ponožky."

Kdysi protestovali i proti Angličanům

Nebylo to poprvé, kdy se zástupci nějaké fotbalové mocnosti otřeli o kvality trpaslíka. Před více než rokem se Sanmariňané rozčilovali nad výroky Angličanů. Nicméně ve fotbalové Evropě platí zásada, že kvalifikaci mohou hrát všichni se všemi. A asi to bude platit i nadále.

„Naši hráči jsou zvyklí na něco úplně jiného. Jak co se týče prostředí, tak i co se týče hry soupeře, který byl bez šance. Thomas Müller má pravdu, že to není profesionální protivník Nicméně šli jsem do boje s patřičným respektem," snažil se nasadit diplomatický tón německý kouč Joachim Löw na všechny strany.

Ale haló je z toho všeho nakonec i na politické scéně. Tedy té sanmarinské. Německá slova se nelíbila ani ministrovi pro sport a cestovní ruch Teodoru Lonferninimu, který vyzval Müllera a německý svaz, aby se omluvili. "Němci sice jsou mistři světa, ale nejsou páni světa," citoval politika server RTV San Marino.

„Ukázalo se také to, že Němci se nikdy nezmění, protože se stále nepoučili z historie, jsou pořád arogantní, což ale nemusí být záruka vítězství," napsal ještě Gasperoni.

Němci si po trpaslíkovi dají velké sousto, po návštěvě u papeže je dnes čeká v přátelském zápase Itálie. Na slabotu soupeře a amatérské zázemí si tentokrát asi stěžovat nebudou.

Reklama

Související témata: