Hlavní obsah

Karle, pozor, Nory přebírá tvůrce islandského zázraku Lagerbäck!

Oslo
Aktualizováno

Zpráva, která český nároďák nenechá v klidu. Novým trenérem norské fotbalové reprezentace, která je soupeřem českého týmu v kvalifikaci mistrovství světa, se stal švédský kouč Lars Lagerbäck. Ano, přesně ten tvůrce islandského zázraku, který senzačně dovedl ostrovní tým až do čtvrtfinále loňského EURO ve Francii! Tým Karla Jarolíma nastoupí v Norsku v jednom z klíčových duelů 10. června.

Foto: Haakon Mosvold Larsen, ČTK/AP

Lars Lagerbäck už je doma na stadiónu Ullevaal v Oslu.

Článek
Fotogalerie

Byl to zápas o všechno, Češi už po mátožném startu museli zabrat a nakonec v Edenu vydřeli výhru 2:1. V listopadu ještě seděl na lavičce Norska kouč Per-Mathias Högmo. Jeho pozice byla delší čas nahnutá a pět dní po porážce v Praze rezignoval.

Češi tak v letošní odvetě narazí na starého známého. Lars Lagerbäck přece vedl Island, s nímž se národní tým utkal v minulé kvalifikaci EURO 2016. Nejenže renomovaný švédský kouč jedenáctku udatných -ssonů z druhého místa ve skupině za českou reprezentací na šampionát dovedl. On tam s ní svedl doslova díru do světa, protože Islandu vystavili stopku až ve čtvrtfinále domácí Francouzi.

Není proti divu, že na ostrově gejzírů si osmašedesátiletý kouč zajistil nesmrtelnost.

„Postoupit na MS a ME se Švédskem byl pro mě obrovský úspěch, ale kvalifikovat se na EURO a uspět na něm jako kouč Islandu je něco extra výjimečného. Jsem velmi hrdý na tento tým. Cítím, jak jsou všichni Islanďané hrdí a šťastní," pochvaloval si švédský kouč.

Hrdiny byli Mandela či Luther King, já jsem jen obyčejný trenér...

Svoje zásluhy však bere s rezervou. „Neřekl bych, že jsem teď národním hrdinou, takovými byli v minulosti Nelson Mandela či Martin Luther King. Já jsem jen obyčejným fotbalovým trenérem," nechal se slyšet Lagerbäck.

Teď zkusí pro změnu pozvednout tápající Nory, jimž se upsal do konce roku 2019.

„Je to výzva, která mě opravdu motivuje. Dosavadní výsledky Norska v kvalifikaci nebyly dobré, ale v týmu vidím potenciál. Když to dokázal Island, může se to podařit i s Norskem. Bude těžké vyhrát kvalifikační skupinu, ale druhé místo a play off o MS jsou stále možné," uvedl Lagerbäck, který na MS vedle rodného Švédska vedl i Nigérii.

Takže Karle a spol., dejte si velký pozor...!

Reklama

Související témata: