Hlavní obsah

Brabec se chytil v Genku, železném týmu Evropy. A zase zpátky do Belgie

Brusel

Poslední zápas nezvládli a v příštím ročníku evropských pohárů budou chybět. Jeden primát ovšem fotbalisté Genku mají. S rekordním počtem 65 odehraných zápasů se stali nejvíce vytíženým týmem celé fotbalové Evropy v sezóně. Český stoper Jakub Brabec dostal hned v první sezóně v Belgii víc šancí, než v kolik doufal.

Nabitá sezóna Jakuba Brabce v belgickém GenkuVideo: Sport.cz

 
Článek

Jste vlastně člen železného týmu Evropy, který počtem zápasů předstihl takové kluby, jakými jsou Manchester United, Real Madrid či Juventus.

Genk hrál od začátku kvalifikaci o Evropskou ligu, v níž jsme došli až do čtvrtfinále. Hráli jsme i semifinále poháru a v celé lize je díky play off taky hodně zápasů.

Jak jste mimořádnou termínovou porci zvládal?

Zápasů bylo opravdu hodně, ale aspoň jsem měl víc příležitostí hrát. Na začátku ledna jsem po výměně trenéra nehrál úvodních pět kol. A i když jsem přišel až v září, tak jsem stejně odehrál téměř čtyřicet zápasů z pětašedesáti.

Nejvíc zápasů v sezóně:
1. Racing Genk 65
2. Manchester United 64
3. AS Monako 63
4. Celta Vigo 60
5. FC Barcelona 59
5. Celtic Glasgow 59
---
Real Madrid 58
Juventus Turín 57

Genk zažil i díky postupu do čtvrtfinále Evropské ligy historickou sezónu. Ve finále baráže o účast v jejím příštím ročníku jste ale prohráli s Ostende, což je zklamání.

Sice jsme nic nezískali, ale vedení i fanoušci byli spokojení. V příští sezóně se alespoň můžeme soustředit na ligu, abychom se dostali do play off o titul a zaútočili na nejvyšší příčky. Teď jsme se možná na úkor Evropské ligy tak nekoncentrovali.

Po přestupu ze Sparty jste za Genk odehrál 38 utkání a dal dvě branky.

Osobně jsem spokojený. Zažil jsem výměnu trenéra a na to, že jsem hrál poprvé v cizině, tak jsem zvládl i poměrně dost zápasů. Jen bych si představoval dát víc gólů. Dva jsou málo, spokojený bych byl tak s pěti. Ve Spartě jsem se trefoval častěji. Měl bych zapracovat hlavně na zakončení po rohových kopech.

Do Belgie se záhy vracíte s národním týmem. Neuvažoval jste, že byste se k reprezentaci připojil až v Bruselu a ušetřil si cestování?

Ne, potřeboval jsem odvézt rodinu domů. Máme hodně věcí a cesta autem je pro nás komfortnější. Zvládneme ji za nějakých šest hodin. Jezdíme přes noc, aby malá spala. A s manželkou se při řízení střídáme.

Genk nemá v nominaci soupeře žádného hráče, přesto je pro vás zápas proti Belgii asi dost prestižní.

Jde o přátelské utkání, takže v klubu mi popřáli, ať si ho užiju a ať se mi daří. Není divu, že v hvězdném týmu Belgie nikdo z Genku není, máme mezinárodní tým se spoustou cizinců.

Podstatná však bude až sobotní kvalifikace v Norsku. A v jeho dresu můžete narazit na klubového spoluhráče Sandera Bergeho.

Z jeho slov jsem pochopil, že Norové v postup na světový šampionát už ani moc nevěří. Je v nominaci teprve podruhé a ptal se mě, jak jsme na tom. Řekl jsem mu, že my u nich naopak hrajeme skoro o všechno. Případný úspěch by nás udržel ve hře.

Reklama

Související témata: