Hlavní obsah

Srážku s tankem Vaclík přežil. Janko Spartě pomůže, věří gólman

Nevypadal vůbec dobře. Svíjel se na trávníku u tyče a po chvilce musel ze hřiště. Aby ne, když brankáře fotbalové reprezentace v pondělním zápase s Belgií srazil tank jménem Romelu Lukaku... Gólman Tomáš Vaclík už ovšem zase trénuje a sobotní kvalifikační duel v Norsku by měl stihnout. V Oslu narazí na Mohameda Elyounoussiho, svého spoluhráče z Basileje. A svému bývalému klubu Spartě chválí nákup Marca Janka, dalšího kumpána z týmu švýcarského mistra.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Belgičan Romelu Lukaku (vlevo) při střetu s českým gólmanem Tomášem Vaclíkem.

Článek

Většího hromotluka si vybrat nemohl. „Lukaku je strašně silný. Proti silnějšímu útočníkovi jsem asi ještě nehrál. Ne náhodou je druhým nejlepším střelcem Premier League, o němž se mluví v souvislosti s velkým letním přestupem," líčí brankář Tomáš Vaclík své zkušenosti s kanonýrem Evertonu.

Zdálo se, že svalovec v kopačkách srazil gólmana bolestivě na tyč. Vaclík ovšem srážku upřesňuje. „Tyč jsem netrefil. Spadl jsem mu na koleno. Zrovna jemu, to už bych srážku s tyčí bral snad radši," kření se. „Dostal jsem do třísla a na bok. Svalů je tam dost, ale věřím, že budu do sobotního zápasu v Norsku fit. Ve středu už jsem se Stejskim (trenérem brankářů) něco odtrénoval, bez většího omezení. Jen kopání by byl zatím problém," líčí Vaclík.

V Norsku se těší na záložníka Mohameda Elyounoussiho, klubového spoluhráče z Basileje. „Říkal mi, že za nároďák ještě gól nedal. Tak jsme se dohodli, že my vyhrajeme 2:1 a on dá jejich gól, což bude pro oba dobré," směje se brankář. „Mohamed teď má ramadán, tak mu zápas vyšel blbě časově. Ale je moc dobrý, rychlý, správně drzý. Poté, co odešel Bjarnason, pro nás byl obrovským přínosem. Řekl bych, že Basilej pro něj zdaleka nebude poslední štace. Jinak mám pocit, že Norové už v postup moc nevěří. Změnili trenéra a vsadili na jiný styl, jako by se chystali na příští kvalifikaci. Tím ale neříkám, že budou snadným soupeřem," avizuje bývalý gólman Sparty.

Kumpán dělal tajnosti

Na Letnou teď z Basileje přichází rakouský útočník Marco Janko. „Za dva roky u nás dal asi 35 gólů, navíc ani nehrál všechny zápasy. Výborný kluk do kabiny, otevřený, komunikativní. Spartě určitě pomůže," věří Vaclík. „Ve vápně je zabiják. Když se mu dá kousek prostoru, tak zakončení má výborné. Hlavně levou nohou a hlavou."

Ostřílený Rakušan je podle něj užitečný po více stránkách. „Dá se o něj opřít i ve chvíli, kdy je tým pod tlakem. Umí podržet těžký míč. Dokáže pomoci také při obranných standardkách. S nimi měla Sparta v sezóně problém. Takže je využitelný na obou stranách hřiště," poukazuje Vaclík.

Zvláštní je, že o chystaném přestupu vůbec nevěděl. „Kdepak, já ho Spartě nedohodil. On mi předem vůbec nic nenaznačil. Teprve po podpisu smlouvy mi napsal, že mi nic říct nemohl. Pak si spolu akorát psaly naše manželky. Jeho žena chtěla poradit ohledně bydlení v Praze. Tak jim moje žena dala nějaké tipy," říká reprezentační jednička.

Reklama