Hlavní obsah

Sbohem Belgie, začíná operace Norsko. Čas pro špióna Dočkala

Brusel/Oslo

Angažmá v daleké Číně mu přináší první vážné problémy. O to víc se těší do Norska, kde v barvách Rosenborgu Trondheim zažil vydařenou štaci. „Norsko bylo fajn od začátku. Nejen fotbalově, rád na ně vzpomínám i z osobního pohledu. Dobře se mi tam žilo. Cítil jsem, že lidi jsou rádi, že v klubu jsem a že na mě spoléhají,“ líčí záložník, který se s fotbalovou reprezentací během čtvrtka přesouvá z Bruselu do Osla k sobotnímu kvalifikačnímu duelu.

Bořek Dočkal o norské reprezentaciVideo: #ceskarepre

 
Článek

Je v Norsku pořád jako doma. A tak i trenéři národního týmu spoléhají, že jim záložník klubu Che-nan Ťien-jie dodá čerstvé informace z tábora souopeře.

„Mám tam stále kontakty. Na Trondheim rád vzpomínám a brzy se tam chci jet znovu podívat. Nejspíš ještě letos," usmívá se Bořek Dočkal.

Loni na podzim Češi v Edenu zvítězili 2:1. Pak se ovšem norské reprezentace ujal renomovaný švédský trenér Lars Lagerbäck a nastala doba změn.

„Do budoucna to pro ně může být dobrý krok. Já v nich pořád vidím velký potenciál. Spíše mě překvapuje, že se nezvedají. Asi na ně má dopad, že jsou pod velkým tlakem," přemítá exsparťan.

Lagerbäckovi chybí kanonýr King

Kádr soupeře se proti utkání v Praze výrazně obměnil. Norové postrádají třeba Tetteyho, Kinga či Diomandeho. „Vypadli jim i docela důležití hráči. Mají také řadu hráčů z první a druhé anglické ligy, kteří skončili klubovou sezónu již před časem. Proto vzali jiné z domácí soutěže, která běží dál. Neříkám ale, že kvůli tomu pro nás bude zápas lehčí," líčí Dočkal.

Lagerbäck nejvíce postrádá svého nejlepšího střelce. Joshua King navíc 16 góly pomohl Bournemouthu k devátému místu v Premier League.

„Samozřejmě, přišli o útočníka ze špičkové ligy. King navíc ve svém klubu dával góly a pravidelně nastupoval, což ne o všech Norech platí. Někteří moc nehrají. Spoléhali na něj, takže velká ztráta. Rozestavení 4-4-2 je Lagerbäckův rukopis. A útočná dvojice je teď tlačí asi nejvíc," nabízí český záložník svůj pohled na sobotního soupeře.

Při návratu do Norska necítí nostalgii. „Spíš mám na mysli, že nás čeká důležitý zápas. Potkám se s kluky, kteří už jsou také někde úplně jinde. A jsem předběžné domluvený, že za mnou aspoň na chvíli přijede na hotel bývalý spoluhráč, který je zraněný, takže vypadl z nominace," avizuje Dočkal.

Reklama