Hlavní obsah

Skandál! Fotbalisté Saúdské Arábie odmítli držet minutu ticha za oběti teroru v Londýně

Adelaide

Velký rozruch vyvolalo chování fotbalové reprezentace Saúdské Arábie před kvalifikačním duelem s Austrálií o postup na mistrovství světa. Saúdové totiž na rozdíl od soupeře neakceptovali tradiční rituál při oficiální předzápasové minutě ticha za oběti teroristického útoku v Londýně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tým Saúdské Arábie odmítl držet minutu ticha za obětiVideo: sntv

 
Článek

Zatímco Australané se seřadili u středového kruhu, chytli se kolem ramen a se sklopenými hlavami vyjádřili smutek nad tragickou smrtí nevinných lidí a soustrast pozůstalým, Saúdové tradiční akt odmítli a roztroušeně postávali na svojí půlce hřiště.

Fanoušky v australském Adelaide chování hostů pořádně rozčílilo. Mluvčí australské reprezentace uvedl, že už před zápasem byl informován, že Saúdové se zachovají podobným způsobem.

„Vedení obou národních týmů se shodlo, že se bude držet minuta ticha. FFA (australský fotbalový svaz) byl ale následně informován, že se tato tradice neslučuje se saúdskou kulturou. Že se hráči přesunou na svoji polovinu a budou respektovat náš zvyk v pozicích na své polovině hřiště," vysvětlil mluvčí FFA.

Australané nakonec vyhráli 3:2. Chování Saúdů nicméně vzbudilo mnohem více emocí než samotný výsledek. Fanoušci na sociálních sítích proti němu vesměs velmi silně protestují.

Reklama