Hlavní obsah

Prokletý červen. Češi vzývají na Ullevaalu konec série

Oslo

Zpropadený červen. Specifický termín, který nevoní nikomu. Čechům však vyloženě nesedí. Fotbalovou reprezentaci dnes večer v Oslu čeká důležitá duel kvalifikace o postup na MS 2018. Kromě houževnatých Norů jim stojí v cestě neoblíbený termín. V červnu v kvalifikaci totiž nevyhráli Češi už 12 let.

Pavel Kadeřábek o termínu kvalifikačního zápasu s NorskemVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Je to loterie, ve které v novém století vítězí minimálně. Naposledy se jim to podařilo v roce 2005, kdy Brücknerova parta i díky čtyřem gólům Jana Kollera rozstřílela Makedonii (6:1). Soutěže napříč Evropou končí různě, mnozí hráči přijíždějí na červnové srazy i po několika týdnech nečinnosti.

Po náročné sezóně se už podvědomě vidí na dovolené, závěrečné ligové kolo ve svých klubech už dávno odehráli. Někteří z nich navíc řeší přestupy. A najednou musí znovu zapnout na nejvyšší úroveň. Trenérům nezbývá než se modlit, aby se jim to povedlo.

Češi v červnu od roku 2007:
2007
Wales–ČR 0:0 (kvalifikace ME)
2009
ČR–Malta 1:0 (příprava)
2011
Japonsko–ČR 0:0 (turnaj)
Peru–ČR 0:0 (turnaj)
2013
ČR–Itálie 0:0 (kvalifikace MS)
2014
ČR–Rakousko 1:2 (příprava)
2015
Island–ČR 2:1 (kvalifikace ME)
2017
Belgie–ČR 2:1 (příprava)
Pozn.: Nejsou uvedeny červnové zápasy v letech, kdy se tým chystal na ME.

„Je to nešťastný termín. Co jsem skončil v Hoffenheimu, byl jsem skoro tři týdny bez plného zápasového a tréninkového zatížení. Udržoval jsem se individuálně, ale ten režim prostě chybí. Ovšem nemá cenu si stěžovat, takhle to mají všichni, těžko s tím někdo něco udělá," říká obránce Pavel Kadeřábek.

Stejně jsou na tom zbylí dva reprezentanti, působící v německé lize, Vladimír Darida a Theodor Gebre Selassie. Stoper Tomáš Kalas odehrál v druholigovém anglickém Fulhamu poslední ostrý zápas ještě o pár dnů dříve.

Druhým extrémem jsou „Turci" (Sivok, Čelůstka) a „Švýcaři" (Vaclík, Suchý), kteří byli ještě o víkendu v permanenci. Zatímco národní mužstvo se chystalo na pondělní přípravu s Belgií už v Bruselu, kapitán Sivok podstupoval s Bursasporem dramatickou bitvu o záchranu na půdě Trabzonsporu. Do belgické metropole dorazil v den zápasu.

Na Islandu minule narazili

Poslední nepříjemnou zkušenost s červnovým datem okusili Češi před dvěma roky na Islandu (porážka 1:2 v kvalifikaci o ME 2016). Tehdejší trenér Pavel Vrba řešil navlas stejné komplikace, mužstvo zahrálo pod svoje možnosti.

„S Pavlem jsme se tehdy bavili, že jsme asi měli sehrát před Islandem ještě přátelský zápas. Jak to nyní zvolil Karel Jarolím. Takhle jsme šli na Island rovnou z voleje, byli jsme z některých výkonů zklamaní," vzpomíná Vrbův asistent Karel Krejčí, současný kouč české dvacítky.

Jarolím se prý zkušenostmi svých předchůdců s pozdním termínem neinspiroval, nicméně sáhl k neobvyklému kroku: po pondělním utkání zůstal s týmem v Bruselu, odkud se ve čtvrtek přesunul do Osla.

„Nechtěli jsme zbytečně cestovat, v Belgii jsme měli vytvořené skvělé podmínky," podotýká Jarolím s tím, že variantu s krátkým kemp konzultoval s kondičním trenérem. Vzepřou se jeho svěřenci neúspěšné červnové bilanci?

Reklama

Související témata: