Hlavní obsah

Není hrdina jako Mandela, přesto pozor! Profesor Lagerbäck s Čechy neprohrává

dos, neu, OsloSport.cz

Jestli se mají Češi v Norsku někoho bát, pak nejspíš profesora fotbalu na lavičce soupeře. Renomovaný švédský kouč Lars Lagerbäck se naposledy zaskvěl jako tvůrce islandského zázraku, který senzačně dovedl ostrovní tým až do čtvrtfinále loňského EURO ve Francii! Pozor, proti české reprezentaci se postaví již popáté - a zatím s ní jen jedinkrát prohrál. Jako kouč Islandu v Plzni...

Foto: Jan Tauber

Trenér Lars Lagerbäck s hráči během tréninku norské reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Trénink norských fotbalistů před kvalifikací s Českem

Trénink českých fotbalistů v Oslu

Ostřílený kouč musí být i diplomat. „Nemyslím si, že by současný český tým byl slabší. Dříve vaši hru dirigoval Rosický, teď zase Darida. Pořád jste dost silní," avizuje Lars Lagerbäck, jehož premiéra na lavičce norského týmu skončila porážkou v Severním Irsku. „Měl málo času, nicméně už tam se projevil jeho rukopis, s nímž uspěl na Islandu," varuje trenér Karel Jarolím.

Řeč je o příklonu k ostrovnímu fotbalu. „Lagerbäckův rukopis je daný. Důraz, disciplína, organizace v defenzívě, čekání na chybu soupeře, brejky. Pokud získali míč, přecházeli do rychlých kontrů, došli si pro standardky. V tom byli Islanďané moc silní. A samozřejmě házeli dlouhé auty," poukazuje Karel Krejčí, bývalý Vrbův asistent.

Pro Nory je Lagerbäck spíše sázkou na budoucnost. Vikingové jsou po polovině kvalifikace prakticky bez šance na postup. „Máme za sebou dobrý týden, cítím, že jsme s týmem nastoupili pozitivní cestu. Je lepší a lepší. V naší situaci je pro nás jedinou prioritou výhra, uděláme pro ni maximum," ujišťuje bývalý kouč Švédska, Nigérie a Islandu.

Lagerbäck jako soupeř
2002 ČR - Švédsko 3:3 (příprava)
2005 Švédsko - ČR 2:1 (příprava)
2014 ČR - Island 2:1 (kvalifikace)
2015 Island - ČR 2:1 (kvalifikace)
2017 Norsko - ČR ??? (kvalifikace)

Jsem jen obyčejným fotbalovým trenérem...

Loni v listopadu ještě seděl v Edenu na lavičce Norska kouč Per-Mathias Högmo. Jeho pozice byla delší čas nahnutá a pět dní po porážce v Praze rezignoval. Češi tak v odvetě v Oslu narazí na starého známého. Nejenže Lagerbäck jedenáctku udatných -ssonů z druhého místa ve skupině za českou reprezentací na EURO 2016 dovedl. On tam s ní svedl doslova díru do světa, protože Islandu vystavili stopku až ve čtvrtfinále domácí Francouzi.

Není proti divu, že na ostrově gejzírů si osmašedesátiletý kouč zajistil nesmrtelnost.

„Postoupit na MS a ME se Švédskem byl pro mě obrovský úspěch, ale kvalifikovat se na EURO a uspět na něm jako kouč Islandu je něco extra výjimečného. Jsem velmi hrdý na tento tým. Cítím, jak jsou všichni Islanďané hrdí a šťastní," pochvaloval si švédský kouč.

Svoje zásluhy však bere s rezervou. „Neřekl bych, že jsem teď národním hrdinou, takovými byli v minulosti Nelson Mandela či Martin Luther King. Já jsem jen obyčejným fotbalovým trenérem," nechal se slyšet Lagerbäck.

Teď tedy zkusí pro změnu pozvednout tápající Nory, jimž se upsal do konce roku 2019.

„Je to výzva, která mě opravdu motivuje. Dosavadní výsledky Norska v kvalifikaci nebyly dobré, ale v týmu vidím potenciál. Když to dokázal Island, může se to podařit i s Norskem," varuje Lagerbäck český tým.

Utkání Norsko - Česká republika se hraje v sobotu od 20:45, řídit jej budou angličtí rozhodčí v čele s Marrinerem. Přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: