Hlavní obsah

Hrozí černý scénář. Budou mít Češi po příštím duelu s Němci ještě o co hrát...?

Oslo

Chystali se na zápas o všechno, ale nezvládli ho. V Norsku jen remizovali 1:1. Čtyři kola před koncem kvalifikace mistrovství světa 2018 je tedy situace fotbalové reprezentace kritická. Češi ztrácejí ve skupině C čtyři body na druhé Severní Irsko a před sebou mají vražedný zářijový dvojzápas. Nejprve se doma utkají se suverénním Německem, zatímco Irové tou dobou nastoupí v San Marinu. A pak dojde na vzájemný zápas v Belfastu, před nímž už národní tým může klidně ztrácet na rivala sedm bodů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škoda a obránci Severního Irska Gareth McAuley (č.4) a Jonny Evans. Ostrované už mají v tabulce před Čechy slušný náskok...

Článek
Fotogalerie

Tomáš Sivok se vrací k průběhu střetnutí.

Tomáš Vaclík hodnotí remízu s Norskem.

Theodor Gebre Selassie po zápase s Nory.

Postupové kalkulace jsou čím dál tím zoufalejší. Česká reprezentace už poztrácela tolik bodů, že ani případné druhé místo ve skupině C jí nemusí na účast v baráži stačit. A navíc má problém, aby na druhou příčku vůbec dosáhla.

„Musíme počítat s tím, že Severní Irsko příště vyhraje v San Marinu. My se tudíž musíme proti Německu pokusit o zázrak. Nemůžeme jej porážet pravidelně, ale jednou třeba jo. Jako třeba Andorra, která zdolala Maďarsko," pomáhá si příkladem brankář Tomáš Vaclík.

Černý scénář je ovšem zcela reálný. Pokud Češi proti lídrovi, který neztratil ještě ani bod, nepřekročí svůj stín, nebudou mít nejspíš v Severním Irsku již o co hrát...

Kapitán ještě víru neztrácí

„Nic není nemožné, ale budeme muset proti Němcům podat abnormálně dobrý výkon, abychom ještě zůstali ve hře," uvědomuje si také bundesligový legionář Theodor Gebre Selassie.

„Třeba proti nám nenasadí úplně nejlepší tým. Všechno je možné," doufá autor jediného gólu v Oslu.

„Porazit Německo bude hodně těžké, ale všechno je možné. V Norsku jsme mohli zvýšit na 2:0 a všechno bylo jinak. Postup už nemáme ve vlastních rukou. Musíme vyhrát v Severním Irsku a doufat, že Irové někde ztratí," přemítá kapitán Tomáš Sivok.

Jeho tým musí už jen vyhrávat, přesto se naděje ještě nevzdává. „Pořád věřím. Irové končí v Norsku, což také nebudou mít lehké. My už ale nemáme prostor na zaváhání. Poztráceli jsme hodně bodů za remízy," ví stoper.

Důstojně dohrát kvalifikaci

Pochopitelně i kouč národního týmu registruje další velkou komplikaci. „Zatímco my jsme v Norsku přišli o vedení, Severní Irové vydolovali vítězství v Ázerbájdžánu v nastaveném čase. Rázem mají k dobru již čtyři body," kaboní se trenér Karel Jarolím.

„Pomalu abychom všechny čtyři zbývající utkání vyhráli... Pořád šance je. Sice teoretická, ale je. V září musíme z dvojzápasu Německo, Severní Irsko pokud možno vydolovat co nejvíc," přeje si kouč.

Logicky však začíná uvažovat také v delší perspektivě. „Kdybychom měli kde brát, všechno by bylo snazší... Musíme důstojně dohrát kvalifikaci a pak přemýšlet, co dál," upíná se Jarolím také k dalšímu cyklu.

Reklama